Rudă cu turmenicul şi cardamomul, ghimbirul este folosit ca leac şi mirodenie de peste 5000 de ani.
Originar din sud-estul Asiei, ghimbirul este folosit cu succes în bucătăriile din întreaga lume. Rizomul(rădăcina), este partea din ghimbir care se foloseşte atât în bucătărie, cât şi în tratamentele naturiste. Comercializat şi sub formă de capsule, pudră sau extract de ghimbir(apos şi alcoolic), se crede că extractul alcoolic este cel care are cele mai multe beneficii pentru organism. Recunoscut pentru conţinutul de vitamine B, C, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, dar şi antioxidanţi, se foloseşte în medicina naturistă, mai ales sub formă de ceaiuri , simplu sau în amestec cu alte plante. Despre ghimbir se spune că are efect antiinflamator, reduce colesterolul rău, combate disconfortul digestiv, tratează răcelile, ameliorează alergiile, reduce stresul.
De asemenea ajută la tratarea migrenelor, durerilor de spate, crampelor musculare sau menstruale, şi are un excelent efect energizant. Ghimbirul ca mirodenie, în Asia este folosit la prepararea murăturilor sau la salate. În bucătăria vestică îl găsim în biscuiţi, turtă dulce, gemuri, supe. În occident, din ghimbir se prepară o băutură foarte populară, care se regăseşte şi în magazinele de la noi, ginger beer(berea de ghimbir). Poate fi consumat şi sub formă de ghimbir zaharisit. Rădăcina de ghimbir se taie felii se lasă la uscat şi apoi se dă prin zahăr. Obţineţi un desert rapid, delicios şi fără să necesite coacere. Rizomii de ghimbir se păstreză într-un loc răcoros, uscat şi ferit de lumină. . Se recomandă a se consuma în 2-3 săptămâni pentru a nu-şi pierde din proprietăţi. Capsulele şi pudra de ghimbir trebuie ferite la rândul lor de căldură şi lumină.