Când vrei să slăbești sau pur și simplu să mănânci sănătos, brânzeturile pot fi o alegere potrivită. Însă nu toate! Bogate în proteine și lipsite de carbohidrați, brânzeturile sunt benefice pentru masa musculară, previn osteoporoza și te ajută să scapi de surplusul de kilograme. Condiția este să alegi numai acele brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi și sare.
Brânzeturile sunt bogate în calciu, vitaminele D, A și grupul B, fosfor, magneziu, zinc. Conțin însă și grăsimi saturate, dar asta nu trebuie să te îngrijoreze dacă ești atentă la porții și sortimente.
Brânza proaspătă de vaci – Brânzeturi prietenoase cu silueta
Fie că o mănânci goală sau în diverse combinații (cu fructe proaspete ori uscate, cereale, fulgi de ovăz), brânza de vaci poate fi aliment de bază în orice cură de slăbire. Are între 70 și 110 calorii/100 g, în funcție de procesntul de grăsime din compoziție. „Perlele“ de brânză cu smântână îi pot ține locul, dar aveți grijă la procentul de grăsime din smântână.
Urdă – Brânzeturi prietenoase cu silueta
Una dintre cele mai sănătoase brânzeturi, cu foarte puțină grăsime și foarte puține calorii (aproximativ 140/100 g) este urda. 2-3 feliuțe pot însemna o gustare hrănitoare și sățioasă.
Ricotta – Brânzeturi prietenoase cu silueta
Pentru cine nu rezistă fără să mănânce dulciuri, deserturile preparate cu ricotta sunt ideale. Această brânză este foarte sărcacă în grăsimi și calorii (130/100g).
Brânză de capră – Brânzeturi prietenoase cu silueta
Brânza de capră are avantajul că se digeră mai ușor decât alte sortimente (de vacă, oaie), dar conține mai multe calorii (300/100g). De aceea este indicat ca o porție să nu depășească mai mult de 50 de grame.
Combinații reușite
Ideal este să mănânci brânza alături de legume, fie ele crude sau gătite. Ori să o mănânci goală. O ideea de mic dejun ar fi să mănânci o felie de pâine integrală cu brânză și legume.
Cea mai nepotrivită combinație este să mănânci brânză cu carne sau alte proteine de origine animală (ouă), fiindcă îngreunează digestia.
Brânzeturi care nu sunt indicate în curele de slăbire.
Dintre toate sortimentele de brânză, cea topită are cea mai scăzută valoare nutritivă și dezavantajul că este plină de grăsimi, De evitata când ai proboleme cu greutatea sau sănătatea sunt:
- telemeaua – 270 kcal/100g, foarte sărată (trebuie desărată înainte de consum)
- parmezanul – 430 kcal/100g, se recomandă în cantități mici, răzuit
- mozzarella – grasă, cu multe calorii, deși este nesărată
- mascarpone – 440 kcal/100 g, ingredientul deserturilor delicioase, dar care îngrașă foarte mult.
Citește și: