Există un ghid al fructelor şi legumelor de sezon, pentru a ne bucura pe parcursul întregului an de cele mai bune produse proaspete. La alegerea legumelor, vă recomandăm să optaţi mereu pentru cele româneşti şi de sezon. Sunt mult mai gustoase şi sănătoase! Toamnă… Noiembrie…Așadar, ce alegem?
Legume româneşti
Ianuarie
– ţelină ,morcovi, cartofi
Toate pot fi folosite în ciorbe şi piureuri.
Februarie
În aşteptarea primăverii, folosiţi:
– fasole uscată şi rădăcinoase
Martie
Apar verdeţurile proaspete şi pline de vitamine.
– urzici, ştevie, spanac
Recomandate şi pentru o cură de detoxifiere.
Aprilie
– salata verde, loboda, ceapa verde, ridichiile roşii, mărarul.
Mai
– morcovi şi cartofi noi, mazărea verde şi foarte dulce
Iunie
– guliile, sparanghel, fasolea verde, conopida.
Aromează mâncarea cu tarhon, cimbru proaspăt şi mentă
Iulie
– roşii, dovlecei, castraveţi, ardei de diverse culori, vinete
August
– roşii, dovlecei, castraveţi, ardei, porumb
Septembrie
– cartofi, roşii, ceapă, fasole verde şi uscată, busuioc
Octombrie
– varza albă şi roşie, conopidă, broccoli, salată verde, ceapa roşie, castane
Noiembrie
– ţelină, dovlecei, praz, cartofi, rădăcini de păstârnac şi pătrunjel, ghebe proaspete
Decembrie
– cartofi, sfeclă, morcovi, hrean, dovleci
Fructe
Aici putem opta şi pentru unele din import.
Fructe româneşti
Ianuarie
– mere, pere
Din import
– mandarine, portocale, banane
Februarie
– mere, pere, prune uscate simple sau afumate
Din import
– andive olandeze (în salate sau prăjite în puţin ulei şi unt, ca şi garnitură pentru friptură).
Martie
– mere
Din import
– cartofii dulci (seamană la gust cu dovleacul şi se coc mai repede).
Aprilie
– din păcate nu prea se găsesc fructe româneşti
Din import
– căpşuni, dar nu garantăm pentru gustul şi aroma lor.
Mai
– căpşuni, fragi, cireşe de mai
Din import
– avocado
Iunie
– căpşuni, caise, zmeură, afine, rubarbă, corcoduşe verzi, (bune pentru ciorbe).
Din import
mango
Iulie
– cireşe, vişine, caise, piersici, coacăze, mure, afine
Din import
Fiind atât de multe produse locale, nu recomandăm nimic.
August
– pepeni galbeni şi roşii, nectarine, piersici
Din import
– bulbi de fenicul (cruzi, tăiaţi subţire în salate)
Septembrie
– struguri, prune, mere, pere
Din import
– anghinare
Octombrie
– struguri, mere, gutui, pere
Din import
– rodie
Noiembrie
– mere, pere (sunt fructele de sezon).
Din import
– portocale, mandarine, grapefruit ( toate cu un conţinut mare de vitamina C)
Decembrie
– mere, pere,prune uscate, nuci, alune de pădure crude
Din import
– fructul pasiunii, lychee
Citește și: