Ni se spune tot mai des: Hidratați-vă! Beți apă! Consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi. Dar există trei chestiuni importante în toată această discuție, pe care toată lumea susține că le știe, dar foarte puțini țin cont de ele. Cât de important este să bem apă? Cum trebuie să bem apă? Și, foarte important, când trebuie să bem apă și când nu e indicat să bem?
Știați că murim atunci când corpul nostru are mai puțin de 50% apă? Ca s-o spunem direct, suntem cam 65% apă, dar asta știți deja, nu? Iar apa se pierde constant prin digestie, urină, respirație, transpirație. De aceea este esențial să ne hidratăm la intervale regulate. În timp, mulți sunt cei care nu au avut o relație foarte bună cu apa. Nici eu nu am avut până în urmă cu câțiva ani, când am decis că alimentația nesănătoasă și kilogramele în plus nu mă lasă să mă bucur de viață așa cum mi-aș fi dorit.
Două reguli importante
Am două reguli pe care le respect, când vine vorba de apă. Imediat ce mă trezesc, beau un pahar plin cu apă. E foarte important să bem apă imediat după ce ne trezim. Corpul nostru e deshidratat după o noapte de somn. Dacă nu-i dăm apă, își va lua singur. De unde? Din mic-dejun, care astfel nu ne va mai fi atât de hrănitor. Și astfel ajungem în situația în care mâncăm fără să ne hrănim.
A doua regulă pe care o respect: beau apă ultima oară pe zi, cu cel puțin trei ore înainte de somn. Este foarte important să ai un somn odihnitor, neîntrerupt de drumuri la toaletă.
Sunt lucruri simple, pe care mulți dintre noi le cunosc, dar le ignorăm, deși sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră. Să nu uităm că viața este un lung șir de obiceiuri zilnice. Iar cele legate de apă sunt esențiale.
Când bem prea cald…
Riscul de cancer esofagian este cu 90% mai mare printre cei care consumă regulat băuturi fierbinți.
…sau prea rece
În dietele recomandate de unii nutriționiști slab pregătiți, apa rece e recomandată pentru că arde niște calorii. Logic că se ard niște calorii când bei rece. Pentru că imediat corpul va pune la treabă din energia pe care o are ca să încălzească acea apă.
Dar dacă bem rece nu ne răcorim, cum credem noi, pentru că ne consumăm din energie, după doar câteva minute ne va fi și mai cald. Și ce dacă, mai bem un pahar cu ceva rece, nu? Dar în loc să te răcorească, e taman invers. Știm asta, dar nu rezistăm tentației vara când ajungem la o terasă să cerem o băutură rece. Poate și cu gheață.
Deci, când bem orice rece, pierdem energie. Sportivilor nu le sunt recomandate băuturile reci. Djokovic vorbește despre asta în cartea sa, „Dieta câștigătoare”. Dar dacă nu puteți bea decât apă rece, atunci rețineți măcar atât: nu beți apă rece după masă, pentru că îngreunați digestia. Și în niciun caz după o masă cu grăsimi. Pentru că acestea, când dau de rece, se solidifică. Și ne este afectată sănătatea.
Apă, apă, dar de care?
Poate părea dificil să bei doi litri de apă pe zi. Un exercițiu repetat și strict te poate face însă să o faci cu mare ușurință. Începe dimineața pe stomacul gol cu o cantitate de minimum un pahar, maximum jumătate de litru și apoi impune-ți la intervale regulate să bei câte un pahar. Organismul se va obișnui și se va crea un automatism. Vei vedea cât de simplu e.
Bun, apă, apă, dar ce fel de apă? Și aici sunt câteva diferențe pe care oamenii nu le fac. De pildă, trebuie să facem diferența între apă apă minerală naturală, apă de izvor și apă de masă.
Apa minerală naturală este apa pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-o pânză freatică sau într-un zăcământ acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje. Aceasta poate fi plată sau carbogazoasă.
Apa minerală naturală trebuie să aibă o origine subterană. Datorită protecției sale naturale, la care se adaugă ariile de protecție creeate de om, apa minerală, în starea ei naturală, trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic, lipsită în totalitate de contaminanți și să aibă o compoziție fizico-chimică caracteristică și constantă în timp. Foarte important, are proprietăți favorabile pentru sănătate.
Apa de izvor este o apă extrasă dintr-o zonă curată, suficient filtrată pentru a o face potabilă, dar sensibilă la modificările climatice şi la poluarea de la suprafaţă. Este mai slab mineralizată și nu are beneficii clare pentru sănătate.
Apa de masă este practic orice apă îmbuteliată destinată consumului alimentar, alta decât „apa minerală naturală” sau “apa de izvor”. Este destinată consumului uman şi poate proveni din orice sistem de aprovizionare cu apă. Deci, dai drumul la robinet, umpli bidonul, pui pe el o etichetă și vinzi în hipermarket apă de masă.