Recunosc. Nu sunt mulți cei care vor fi pe aceeași lungime de undă cu mine. Cunosc mai mulți oameni care urăsc broccoli, decât cei cărora să le placă. Nu e chiar o legumă al cărei fan să fii. Și totuși…
Recomand consumul de broccoli, chiar dacă la TV sau în general în media nu există reclame la broccoli, dar nici prea multe recomandări de consum. Ce îl recomandă, de fapt, pe broccoli, și de ce ar trebui să trecem peste blocajul inițial (gust fad, miros neplăcut – pentru unii) și să găsim metode de a-l introduce cât mai des în alimentația noastră, în salate, tocane, smoothie-uri, orice ne place?
Broccoli este o plantă cruciferă, iar consumul său a fost asociat cu mai multe beneficii asupra sănătății – de la prevenirea deteriorării ADN-ului la activarea mecanismelor de autoapărare împotriva agenților patogeni și a poluanților. Substanța despre care se crede că ar fi responsabilă pentru aceste beneficii este sulfurofanul, a cărui producere de către legumele crucifere este similară unei reacții chimice de aprindere.
Din această categorie de legume mai fac parte și varza de Bruxelles, varza, conopida, hreanul și muștarul. Așadar, nu disperați dacă nu găsiți broccoli sau nu vă place deloc, pentru că aveți alternative. Pe lângă faptul că este un agent anticancer de ajutor, sulfurofanul poate proteja și vederea, poate reduce inflamația nazală provocată de alergii și ajuta la o mai bună gestionare a diabetului de tip 2.
E bine de știut că în varianta congelată a legumei, sulfurofanul nu mai are capacitatea de a se forma întrucât legumele sunt opărite înainte de a fi înghețate tocmai cu scopul dezactivării enzimelor. Acestea conțin însă precursorul și pot continua să producă sulfurofan prin adăugarea unei alte enzime care se găsește în semințele de muștar.
Întrucât găsim astăzi ușor pulbere de semințe de muștar, nu avem decât să o presărăm peste o mâncare de broccoli preparată din legume congelate. Exact același efect îl au și ridichile, hreanul și wasabi, însă pare mai ușor de folosit pulberea de semințe de muștar. Sau poate depinde de gustul fiecăruia și de obișnuințe. Important este că avem posibilitatea de a ne bucura de beneficiile acestei substanțe chiar și atunci când alegem să gătim cu legume crucifere congelate.
Un text de Sonia Teodorescu