Dieta ketogenică sau dieta keto a apărut prin anii 70, inițial ca o dietă menită să trateze pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament.
Știm deja, la nivelul anului 2019, că trebuie să mâncăm puțin, variat și echilibrat ca să rămânem sănătoși cât mai mult timp. De asemenea, mai știm și că cel mai sănătos mod de a slăbi este acela în care pierderea în greutate se face treptat, constant și pe o perioadă mai îndelungată de timp. Cu toate astea spațiul virtual este plin de rețete minune care “ne slăbesc”, promițând chiar că putem să mâncămregește, rețete care “ne vindecă” de orice boală și totul se întâmplă peste noapte, fără efort! La o primă privire te și întrebi cum nu ai aflat și tu minunea până acum?
Dieta ketogenică sau dieta keto pare să fie cea mai promovată rețetă de ”sănătate”, dar și cea mai dezbătută dietă, între profesioniști.
Există numeroase teorii care îi reliefează beneficiile, dar și rezultate contradictorii și, mai ales, obișnuința nutriționiștilor de a considera sănătos ca cea mai mare parte din aportul energetic să fie rezultat din metabolizarea carbohidraților. Principalul argument în sprijinul acestei teorii, dincolo de rezultatele (neconcludente sau măcar interpretabile) a studiilor clinice, este fiziologia umană: arderea glucidelor se face prin cel mai ”curat” mecanism,în urma acestui proces obținând doar energie, dioxid de carbon și apă. Fără alte reziduuri. Este firesc, deci, să fie considerat mecanismul preferat de natură. De ce altfel l-ar fi făcutatât de eficient?!
Dieta ketogenică a apărut prin anii 70, inițial ca o dietă menită să trateze pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament. Ea a avut inițial un oarecare succes la acești pacienți, dar acum nu mai este recomandată nici de neurologi pentru că, pe termen lung s-a dovedit că acei copii prezentau un grad de retard de creștere (fizic), dar și intelectual, creierul lor făcând mult mai greu achiziții (învață mai greu).” afirmă Dr. Oana Parlițeanu, medic nutriționist (absolvent al colegiului de nutriție) și rezident în Diabet , Nutriție și Boli Metabolice .
Dieta ketogenică este o dietă pe care dr. Oana Parlițeanu o recomandă foarte rar și pentru perioade scurte de timp. Pentru că, spune specialistul, dacă reducem carbohidrații din rația zilnică, trebuie să-i înlocuim cu ceva. În dieta ketogenică, ei se înlocuiesc cu grăsimi. Și numeroase studii ne-au arătat efectul negativ al aportului crescut de grăsimi în favorizarea apariției bolilor cardio-vasculare .
Recomandarea actuală a specialiștilor în nutriție (medicii specialiști în nutriție și boli metabolice) este ca o dietă echilibrată să aibă 45-65 % din energia zilnică din surse de carbohidrați.
Există diete cu aport moderat scăzut în glucide (doar 25-45% din energie este provenită din arderea glucidelor), diete cu aport scăzut în glucide (sub 26%) sau foarte scăzut (sub 10%).
Efectele considerate pozitive se obțin prin scăderea aportului de carbohidrați sub 26%.
Citește continuarea AICI
Citește și: