Oricine, oricând şi oricum poate găti atunci cand o face cu puţină pasiune şi multă iubire. Fetiţa mea, îmi spune că atunci când intră în bucătărie, aceasta se transformă într-un tărâm magic unde ingredientele devin culorile de pe paleta pictorului, iar rezultatul este un “tablou” frumos şi delicios.
Fiecare dintre noi are amintiri cu mirosurile îmbietoare din copilărie, când bunica sau mama ne pregăteau ceva de mâncare. Lupta cu timpul care se scurge foarte repede, nu ne poate împiedica să pregătim câte ceva pentru cei dragi. Luaţi –vă ca aliaţi copii şi veţi descoperi în ei un ajutor de nădejde şi o reală bucurie că pot participa o activiatate alături de voi. Nu căutaţi perfecţiunea. În bucătărie creativitatea şi dorinţa de a-i surprinde pe cei dragi cu ceva gustos este tot ce contează.
Astăzi vă prezentăm o reţetă simplă, extrem de apreciată de copii dar şi de adulţi. Veţi obţine o pizza de aproximativ 34 cm.
Pizza cu blat subţire
Iată de ce aveţi nevoie.
Pentru blat
– 1/4 pahar de lapte rece(60 ml)
– 1/3 apă clocotită (80 ml)
– 1 linguriţă drojdie uscată
– 1/2 linguriţă de sare
– 1 lingură ulei de măsline
– 1.5 – 2 pahare de făină cernută (250- 300 grame)
Pentru sos
– 3-4 linguri piure de roşii
– 2-3 linguri de ulei de măsline
– 1 linguriţă de oregano uscat
Topping-uri
– 1 roşie mare tăiată rondele subţiri
-100 gr porumb (conservă)
– 100-150 gr măsline negre feliate
-200 gr mozzarela dată prin răzătoare sau puteţi folosi 100 gr de mozzarela rasă şi 100 gr de mozzarela crudă (după preferinţe). Ambele variante sunt bune.
– ardei gras roşu feliat subţire
– 100 gr ciuperci proaspete feliate
-3 fâşii de bacon tăiat mărunt sau bucăţi mai mari
– jumătate de ceapă tăiată julien (pentru amatori)
– câteva frunze de busuioc sau rucola
În funcţie de preferinţe, puteţi folosi ceea ce vă place. Dar să nu o incărcaţi prea mult. Simplitatea sporeşte gustul.
Preparare
- 1. Se cerne făina şi se pune un pahar într-un bol mai mare. Adăugaţi sarea şi drojdia. Amestecaţi bine. Laptele se amestecă cu apa clocotită. În compoziţia de făină se toarnă laptele cu apa şi lingura de ulei. Frământaţi puţin şi treptat adăugaţi restul de făină. Aluatul obţinut o să devină uşor elastic. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie şi se lasă să se odihnească timp de 40-50 de minute.
2.Amestecaţi ingredientele pentru sos.
Se întinde aluatul pe o suprafaţă unsă cu ulei, după care îl transferaţi cu ajutorul sucitorului în tavă. Ori o puteţi face direct în tava în care veţi coace pizza.
Ungeţi blatul cu sosul preperat.
3.Adăugaţi topping-urile.
4.Se coace în cuptorul preâncălzit la 175 de grade (treapta 4), timp de 15 minute, apoi se adaugă mozzarela şi se mai lasă încă 10 minute la copt.
Rezultatul este garantat. Eu şi familia mea ne bucurăm de fiecare dată de această pizza gustoasă , pregătită în casă.
O observatie daca-mi permiteti pentru o pizza reusita. Mozzarela nu se pune deasupra.
Ordinea asezarii ingredientelor (cum procedez eu) este:
1 blatul. se poate decupa pe rotund cu forma tavii de pizza, intorcand tava si decupand ce iese din forma. o sa va fac o poza la urmatoarea pizza
2 sos de rosi sau ketchup
3 mozzarella rasa si intinsa uniform
4 porumb (se aseaza sub alte ingrediente pentru a nu se usca)
5 dovlecel/ardei/ceapa/masline/carne dupa gusturi
6 ciuperci – se aseaza ultimele – asfel se vor usca si nu isi vor lasa sucul in blat
7 parmezan ras
O combinatie placuta este cu dovlecel, cubulete de branza capra si marar (se poate adauga ceapa, masline, porumb)
Nu exagerati cu cantitatile, nu o sa iasa mai buna.