Indienii o numesc „regina florilor”. Iar oamenii din întreaga lume o recunosc după parfumul ei inconfundabil. Iasomia este nu numai o floare frumoasă și parfumată, ci și un bun remediu împotriva oboselii ori în cazul bolilor cardiovasculare.
Florile uscate de iasomie sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor ori a băuturilor carbogazoase, în timp ce uleiul esențial este recomandat în aromaterapie și medicină naturistă. Să nu uităm nici de industria cosmetică ori a parfumurilor.
Iasomia – energizant natural
Dacă te simți obosită, chiar extenuată, ori ai palpitații și ți-e greu să te concentrezi la ceva înseamnă că ai putea să suferi de oboseală cronică. Pentru a atenua simptomele, prepară un ceai de iasomie. Specialiștii spun că această băutură este la fel de energizantă precum o cafea, sau orice altă băutură cu cofeină, ori un ceai negru.
Iasomia – de ajutor în lupta cu kilogramele în plus
Ceaiul de iasomie conține niște substanșe numite catehine, care, printre altele, pot accelera arderea grăsimilor, ajutând astfel la pierderea în greutate. Un studiu efectuat de cercetători suedezi a demonstrat de curând că persoanele care au băut ceai de iasomie în mode regulat au slăbit mult mai ușor și mai repede decât cele care nu au consumat o astfel de băutură.
Ceaiul de iasomie este ușor dulce și foarte aromat, dar pentru că este și puțin acid, nu trebuie băut pe stomacul gol. Astfel vă feriți de arsurile gastrice.
Iasomia are grijă de inimă
Consumul de ceai de iasomie în mod regulat poate ajuta la prevenirea unor boli cardiovasculare la persoanele care au în familie rude cu un astfel de istoric medical. Substanțele pe care le conșine planta ajută la inhibarea depunerii de colesterol „rău” pe artere. În consecință, ceaiul de iasomie ține sub control nivelul de colesterol și tensiunea arterială, prevenind stresul oxidativ. Planta conține o cantitate mare de antioxidanți, astfel încât poate ajuta la micșorarea riscului de a face infarct miocardic.
Iasomia – folosită în ritualul de îngrijire
Uleiul esențial pur de iasomie trebuie folosit diluat cu puțină apă sau în combinație cu alte uleiuri, altfel poate provoca iritații. Îl poți amesteca și cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi cel de argan. Un astfel de amestec îl poți pune în crema de zi, obținând astfel un excelent remediu împotriva pielii uscate, mai ales în anotimpul rece. Întrucât uleiul de iasomie are efect antioxidant prevenind îmbătrânirea prematură a pielii, acesta este un excelent remediu antirid.
Citește și:
Plantele care te ajută să tratezi anexita. Farmacia verde la îndemână
Planta-minune pentru femei. De ce o folosim și cum o preparăm