Mușețelul sau gălbenelele, coada-șoricelului sau cimbrul. Aceste plante sunt principalel aliate ale femeilor atunci când vorbim de anexită. Poate că multe dintre voi știau de ele, dar eu recunosc cinstit că îmi erau destul de nefamiliare pentru astfel de probleme, până când am avut nevoie de ele. Și, la sfatul unui fitoterapeut, am apelat și la farmacia verde pentru anexită.
Datele statistice arată că patru din cinci femei active din punct de vedere sexual au avut această problemă. Anexita este o boală inflamatoare care afectează trompele uterine și ovarele și poate fi acută sau cronică. În fază acută apar dureri lombare și abdominale, tulburăi de cilcu menstrual, secreții vaginale anormale, abundente și uneori chiar febră. În paralel cu tratamentul medicamentos, poți folosi și câteva remedii naturiste pe care ți le recomand.
În paralele cu tratamentul recomandat de ginecolog
„Tratamentele pe bază de plante, indiferent sub ce formă, pot fi aplicate doar în fazele incipiente sau ușoare ale bolii. Ele vin în completarea tratamentului recomandat de ginecolog. Și ar fi nevoie atât de recomandarea fitoterapeutului, dar și a medicului. Este indicată o dietă bogată în antioxidanți cum ar fi sucurile de portocale și de morcovi, ardei gras, și roșii. Poți consuma și varză ori spanac.“, explică medicul fitoterapeut Carmina Mureșan.
Mușețelul – planta care te ajută să tratezi anexita
Pentru uz intern poți face un decoct din două lingurițe de plantă la o cană cu apă (250 ml) pe care le fierbi timp de 5 minute. Și consumi 2-3 căni, zilnic.
Pentru uz extern procedezi astfel: în doi litri de apă clocotită pui patru linguri de plantă și lași să fiarbă 10 minute. Strecori și lași să se răcorească până ajunge la temperatura corpului. Faci spălături vaginale, cu irigatorul, de o dată sau de două ori pe zi.
Gălbenelele – plantele care te ajută să tratezi anexita
Pentru uz intern, faci o infuzie din două lingurițe de flori mărunțite la o cană cu apă (250 ml), acoperi și lași 10 inute, după care strecori. Consumi trei căni pe zi.
Pentru uz extern, pui într-un litru de apă clocotită patru linguri de flori de gălbenle, acoperi și lași 15 minute la infuzat. Strecori și lași la răcit. Când ajunge la temperatura corpului, faci spălături u irigaorului. Nu mai mult de o dată pe zi sau poate chiar la două zile, pentru că poate crea un dezechilibru florei vaginale. Așa că ar fi bine să întrebi și medicul și fitoterapeutul.
Coada-șoricelului – planta care te ajută să tratezi anexita
Pentru uz intern, amesteci părți egale de coada-șoricelului, gălbenele și urzică, Pui două lingurițe de amestec din aceste plante la 250 ml de apă cloctităși lași la infuzat 15 minute. Bei 2-3 căni pe zi, timp de trei săptămâni. Dacă situația persistă, poți relua tratamentul după o săptămână de pauză.
Pentru uz extern, pui opt lingurițe de amestec din aceleași plante într-un litru de apă clocotită și lași la infuzat timp de 15 minute. Faci zilnic spălături vaginale.
Cimbrul – planta care te ajută să tratezi anexita
Pentru uz intern, pui o linguriță de plantă la o cană (250 ml) cu apă clocotită, acoperi, lași la infuzat 10 minute și strecori. Bei 3-4 căni pe zi.
Pentru uz extern, pui într-un litru de apăclocotită patru lingurițede plantă, acoperi și lași 10 minute la infuzat. Strecori, lași să se răcească și faci spălături vaginale cu irigatorul, de două ori pe zi.
Sonia Teodorescu