Povestea Anei Aslan… Mulți au citit-o și mai mulți au ascultat-o! Ana Aslan a pus bazele geriatriei românești și a inventat produse revoluționare pentru tratarea afecțiunilor specifice celor mai în vârstă. Linia de cosmetice lansată de ea se bucură încă de un succes internațional, la fel și tratamentele medicale. Pentru invenţia sa, Ana Aslan a ajuns celebră pe tot mapamondul şi a fost supranumită „Femeia care a învins bătrâneţea”.
Ana Aslan şi-a câştigat un renume în istoria medicinei, graţie descoperirii beneficiilor terapeutice ale procainei, ingredientul de bază al medicamentului Gerovital H3, produs original românesc, cunoscut la nivel mondial pentru efectul său de întârziere a procesului de îmbătrânire. Capete încoronate, şefi de stat, capete de afiş ale politicii mondiale, scriitori celebri, vedete ale scenei şi ecranului s-au perindat de-a lungul vremii prin cabinetul acestei mari doamne a medicinei, în căutarea elixirului tinereţii.
Unde s-a născut celebrul medic
Celebrul medic s-a născut la Brăila în anul 1897 şi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Din anul 1952 a devenit director al Institutului de Geriatrie, reprezentând una dintre emblemele gerontologiei medicale mondiale.
A creat Gerovitalul H3, produs biotrofic de origine românească, şi a înfiinţat primul institut dedicat luptei contra bătrâneţii şi bolilor vârstei a treia. A muncit 12 ore pe zi, a renunţat la viaţa personală şi a nu a regretat nicio secundă sacrificiul. „Eu nu trăiesc în trecut. Eu în general trăiesc în prezent şi viitor. Nu mă gândesc la trecut, nici măcar nu îmi amintesc de trecut. Cred că altă trăsătură care m-a ajutat este aceea că nu regret nimic. Aşa am fost în viaţă şi aşa sunt acum. Nu regret nimic, nici lupta pe care am avut-o, nici că sunt singură, nimic! Da, eu aşa sunt!” , aşa se descria Ana Aslan .
Când avea numai 13 ani a rămas orfană de tată și familia ei s-a mutat la București. La început Ana visa să ajungă pilot și chiar a zburat cu un mic avion, tip Bristol-Coandă. Însă, ulterior a decis să devină doctor, în ciuda împotrivirii mamei sale. Ca să-i arate cât era de hotărâtă în alegerea acestei cariere, tânăra Ana a intrat în greva foamei, până când mama sa a renunțat să se mai opună.
S-a înscris la Facultatea de Medicină, pe care a terminat-o în 1922. În timpul primului război mondial a îngrijit soldații răniți pe front, iar în1919 a lucrat alături de neurologul Gheorghe Marinescu. În 1949 a devenit șefa secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, moment decisiv în viitoarea sa cariera de gerontolog.
Cine s-a bucurat de tratamentul Anei Aslan?
Evaluarea clinică a Gerovitalului pe 7.600 de pacienți a determinat omologarea sa în anul 1957 și trecerea la producția de serie sub forma de fiole, iar cinci ani mai târziu și sub formă de drajeuri, cremă terapeutică și lotiune capilară. În următorii ani mii de persoane au testat acest produs și au observat că procesul de îmbătrânire este incetinit cu aproximativ 40%.
Printre personalitățile care au beneficiat de acest tratament se numără: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Aristotle Onassis, John F. Kennedy.
În 1980, Ana Aslan inventează, tot împreună cu farmacista Elena Polovrageanu, un alt produs geriatric, Aslavital, folosit ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specific bătrânilor, dar ți pentru tratarea pierderii memoriei. Rezultatele satisfăcătoare au determinat-o să caute o compoziție care potența efectele benefice ale procainei și a continuat cercetările împreună cu farmacista Elena Polovrageanu. Ana Aslan a murit în anul 1988, la venerabila vârstă de 92 de ani. În anul 2001, a fost creată Fundația Internațională Ana Aslan, iar în 2008 s-a înființat la București o clinică de geriatrie care treaeaza și previne bolile specifice bătrâneții.
Dieta Anei Aslan
Regimul alimentar adoptat de Ana Aslan în anii ’60 este extrem de apreciat şi în secolul 21, potrivit informațiilor antenasatelor.ro. Din punct de vedere al alimentatiei, o zi din viața Anei Aslan arăta aşa: micul dejun, gustare, prânz. Aceasta lua prânzul maximum la ora 13:30, iar cina în intervalul 18:00 – 19:00. „Întodeauna lua masa la 1:30, îmbrăcată, chiar dacă era singură la masă, cu o ţinută frumoasă, cu bijuterii, respecta acest ritual”, povesteşte Ioana Preda, menajera Anei Aslan.
În plus, Ana Aslan era obişnuită să mănânce corect şi sănătos, la ore fixe. Medic fiind, a adus această bună cuviinţă a hrănirii şi în dieta pacienţilor săi. Totul trebuia să fie cât mai natural, trebuiau evitate alimentele din conservă. Alimentaţia era menită să aducă în mod natural ceea ce are nevoie organismul. Fără substanţe inutile. Multe legume, multe fructe şi, bineînţeles, multă mişcare. Aceasta e dieta Anei Aslan.
La capitolul carne avea un fel de clasificare: carnea de vacă, peştele, pasărea, miel/oaie, porc. Apoi recomanda ficatul, limba, în general carne de la animalele care se hrănesc, la rândul lor, mai curat. Şi toate rasol! Câteodată, le prefera făcute le cuptor.
„Avea şi mâncăruri preferate: supă de vită clară, cu crutoane, pătrunjel şi piper, crap pe varză murată, pană de somn, rasol de şalău cu lămâie, sărmăluţe fără orez, pilaf de pasăre, curcan, ciuperci cu caşcaval la cuptor. Şi avea şi o slăbiciune dulce: îi plăcea tortul Buturugă, făcut în casă, afirma fosta menajeră a Anei Aslan.
Citește și: