Am auzit deseori de puterea terapeutică pe care o are muzica asupra creierului și a întregului organism uman. Însă studiile au arătat că binefacerile muzicii se răsfrâng și asupra celorlalte viețuitoare.
Însă de departe, cei mai „răsfățați” din acest punct de vedere sunt bebelușii care asculta muzică clasică. Efectul liniștitor este garantat; în plus, muzica contribuie la crearea de noi conexiuni neuronale în creierul acestora și la creșterea coeficientului de inteligență.
Muzica poate îmbunătăţi IQ-ul verbal, poate fi un ajutor în tratarea bolilor de inimă, evocă culori în minte şi chiar te ajută să vezi în jurul tău feţe vesele. Efectele sale asupra gândurilor și emotiilor sunt uimitoare. Muzica bună poate transforma o zi obişnuită în ceva magic, chiar spiritual.
Orice muzică este eficientă pentru a da un plus de lumină și culoare vieții, dar s-a dovedit că piesele din repertoriul clasic și romantic activează cel mai mult creierul. Chiar dacă există așa-numita muzică preferată (unul vrea romanțe, unul vrea rock), există tomografia cu emisie de pozitroni care arată cum muzica lui Mozart activează 99%-100% din scoarța cerebrală. Și, în general, muzica simfonică și de cameră activează creierul în proporție de 90%, spre deosebire de muzica ușoară sau tangoul, de exemplu, care activează creierul în proporție de 50%.
Muzica barocă are deasemenea un rol important în dezvoltarea creierului. „Pe muzică barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor“, susține cu tărie prof. dr. Iamandescu.
Iată cîteva dintre efectele nebănuite ale muzicii asupra sănătății și stării de bine:
1. Îmbunătăţeşte IQ-ul verbal
Practicarea pianului nu îmbunătăţeşte doar abilităţile muzicale, de asemenea, poate îmbunătăţi abilităţile vizuale şi verbale.
Un studiu realizat pe copii cu vârsta între 8 şi 11 ani a descoperit faptul că cei care au avut ore de muzică extracurriculare, au dezvoltat un IQ verbal mai mare şi abilităţi vizuale, faţă de cei fără pregătire muzicală.
2. Ascultarea activă amplifică fericirea
De cele mai multe ori, muzica de calitate produce frisoane asupra ascultătorului. Dacă nu simţi frisoane, poate că ar trebui să te străduieşti mai mult. Un studiu recent contrazice vechiul sfat că este inutil să încerci în mod activ să te simţi mai fericit.
3. Muzica tratează bolile de inimă
… sau cel puţin poate ajuta la gestionarea stresului şi anxietăţii asociate cu un tratament pentru bolile cardiace coronariene.
Analiza unui număr de 23 de studii ce a cuprins aproximativ 1.500 de pacienţi a descoperit faptul că ascultarea muzicii a redus ritmul cardiac, tensiunea arterială şi anxietatea în cazul pacienţilor cu boli de inimă.
Citește continuarea AICI