Am descoperit astăzi intrând pe ziarul The Guardian patru rețete cu pește, potrivite pentru această toamnă, propuse chiar de maestrul bucătar Nathan Outlaw, „regele preparatelor cu pește“ din Marea Britanie.
Dacă îți place peștele, vei aprecia aceste rețete și vei încerca să le prepari și tu, pentru că nu sunt deloc dificile.
Macrou marinat, cu salată de toamnă și cremă de muștar și mărar
Pregătire 20 min
Marinare 2 ore sau mai mult
Gătire 40 min
Porții 4 (ca aperitiv)
1 lingură ulei de măsline
200ml oțet de mere
200ml cidru
50g zahăr pudră
1 cățel de usturoi, curățat și pisat
2 crenguțe de cimbru
2 frunze de dafin
sare
4 bucăți de macrou, filetat și fără oase
câteva crenguțe de mărar
Pentru salată
2 cepe, curățate și tăiate julien
2 morcovi, curățați și dați pe răzătoarea mare
20 ridichi, curățate și feliate
400g amestec de varză albă, conopidă, tije de țelină și/sau varză de bruxelles, curățate și tăiate fin
80g zahăr pudră
2 lingurițe sare
200ml oțet de mere
4 linguri ulei de măsline
2 lingurițe de semințe negre de muștar
1 linguriță rasă de piper măcinat
3 linguri de fiecare; chives, mentă și pătrunjel, tocate
Pentru cremă
2 gălbenușuri
1 lingură muștar cu boabe întregi
2 lingurițe zahăr pudră
2 linguri zeamă de lămâie
100ml ulei de măsline
150ml smântână
Încinge primele șapte ingrediente într-o tigaie pentru a dizolva zahărul, apoi lasă pe foc două minute și adaugă un vârf de sare. Întinde peștele într-un vas în care va încăpea într-un singur strat. Toarnă peste compoziția obținută în tigaie, acoperă și lasă la marinat pentru cel puțin două ore. ( Peștele poate fi păstrat în acel lichid chiar și două zile).
Amestecă legumele pentru salată cu două linguri de zagăr și sare. Lasă amestecul într-o sită să se scurgă timp de 20 de minute.
Pentru crema, amestecă gălbenușurile, muștarul, zahărul și zeama de lămâie timp de un minut. Toarnă uleiul în cantități mici și amestecă încontinuu, asezonează cu sare, acoperă și bagă la frigider.
Într-un vas mic, amestecă restul de zahăr cu oțetul, uleiul, semințele de muștar, piperul și un vârf de sare. Amestecă legumele cu dressingul, adaugă ierburile și asezonează după gust. Pune câte o lingură din cremă pe fiecare farfurie și întinde-o pe toată suprafața, apoi așază o grămăloară de salată. Pune și câte două bucăți de pește, peste care presari sare dacă este nevoie și puțin mărar și servești.
Piure de egrefin afumat și salată de ceapă marinată
Pregătire 15 min
Marinare 12 ore
Gătire 30 min
Porții 8 (ca aperitiv)
150ml oțet de vin alb
150g zahăr pudră
Sare și piper
8 șalote, curățate și tăiate julien sau după plac
2 cartofi copți, curățați și tăiați bucățele
1 vârf de cuțit de șofran
300ml lapte
2 căței de usturoi, curățați și tocați
2 frunze de dafin
500g egrefin afumat sau cod afumat, curățat de piele și fără oase
200ml ulei din sâmburi de struguri
2 mâini de frunze de pătrunjel, plus încă 2 linguri, tocat, pentru ornare
zeama de la o lămâie
pâine franțuzească tăiată felii
Pune vinul, oțetul și zahărul într-o tigaie, adaugă puțină sare și lasă să fiarbă la foc mic. Pune șalotele într-un vas, peste care torni lichidul fierbinte și lași să se răcească. Acoperă și lasă la marinat cel puțin 12 ore.
Pune laptele, usturoiul și foile de dafin într-o oală și adu la punctul de fierbere, așază peștele în compziție, oprește focul și lasă în lichidul firebinte șase minute. Ia bucățile de pește și așază-le într-un mixer, păstrând laptele.
Încălzește puțin uleiul într-o tigaie. Mixează peștele până devine piure, apoi, cu motorul pornit, toarnă cuj grijă uleiul cald și laptele păstrat. Odată amestecate, adaucă pătrunjelul și cartofii și mai mixează 30 de secunde. Adaugă mare parte din zeama de lămâie și puțin piper, și curăță vasul. Asezonează după gust și mai adaugă zeamă de lămâie dacă este cazul.
Părjește pâinea. Ia niște șalote din marinată, amestecă cu pătrunjelul tocat și aranjează pe farfurii. Așază o porție din piureul cu pește, stropește cu ulei din sâmburi de struguri și presară puțin pătrunjel și servește cu pâine prăjită.
Sursa foto: The Guardian
Citește și: