Ceapa, cunoscută încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice, constituie un factor important pentru sănătate și o viață lungă.
Conține o serie de minerale ca sodiu, potasiu, fier,sulf, iod, siliciu, principii antibiotice, dar și vitamine A, B și C.
Este digestivă, diuretică, hipoglicemiantă, vermifugă, cu importante beneficii pentru piele și păr.
Primăvara este extrem de benefică pentru sănătate o cură de ceapă verde, pusă din belșug în salate, consumând și frunzele verzi, crude sau în ciorbe.
Lăptuca – Cunoscută și sub denumirea de Iarba înțelepților, are un conținut bogat de vitamine, printre care vitamina E și C.
Este recomandată folosirea ei în salate, pentru efectul revitalizant, răcoritor, depurativ.
Este un excelent laxativ, dar și un bun drenor hepatic.
Se recomandă ca aperitiv.
Spanacul – Conține săruri minerale din belșug: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, zinc, acid folic, fier, dar și vitamine din complexul B.
Este considerat și mătura căilor digestive. Are rol important de remineralizare, antianemic și stimulator al pancreasului.
Se poate consuma preparat, sau crud, în salate.
Ridichiile roșii – Conțin vitamine din complexul B și vitamina C, precum și magneziu, iod și sulf.
Sunt un bun aperitiv, drenor hepatic, indicat mai ales în lipsa poftei de mâncare, fermentații intestinale, rahitism, litiază biliară.
Frunzele de ridiche sunt și ele bune de folosit în salate și este o mare greșeală dacă le aruncăm! Pot și folosite crude sau în ciobe, având și ele o cantitate însemnată de mierale și vitamine.
Castravetele – Conține vitamina A, complex B vitaminic, magneziu, calciu.
Este un bun aperitiv și diuretic. Este indicat mai ales în gută, artrite, litiaze.
Andiva – Cultivată și la noi în țară, originară din Belgia, andiva este bogată în potasiu, vitamine B, calciu, vitamina C și E, beta caroten și fibre. Se găsește pe tarabele din piețele românești de la sfârșitul iernii până la început de primăvară, iar cura de andive aduce reale beneficii organismului. Se pretează folosirea lor crude, sub formă de salate, stropite cu lămâie, sau consumate proaspete, cu brânzeturi, cu puțin ulei de măsline sau un strop de maioneză. Sub formă de suc au un efect de ameliorarea al bolilor de ochi, boli ale ficatului sau a căilor biliare.
Urzica – deopotrivă plantă de leac – medicament și aliment, crește prin locurile umede din păduri, tufișuri, grădini sau pe marginea drumurilor.
Cu multiple întrebuințări, inclusive în industria textilă, o găsim de primăvara devreme până toamna, târziu. Cura de urzici, mai ales primăvara când organimul trebuie ajutat să se adapteze la schimbarea de anotimp, este mai mult decât binevenită pentru sănătate.
Citește continuarea AICI