Descoperite din cele mai vechi timpuri, când erau mai valoroase ca aurul, astăzi sunt la îndemâna oricui şi sunt indispensabile în bucătărie pentru aromele lor incredibile dar sunt recunoscute şi pentru proprietăţile lor vindecătoare.
Scorţişoara – pe lângă faptul că are o aromă irezistibilă şi conferă preparatelor o savoare aparte, scorţişoara are o mulţime de beneficii pentru sănătate, astfel că reduce nivelul glicemiei, protejează împotriva bolilor de inimă şi ajută la stoparea dezvoltării unor bacterii. Este folosită la prepararea tartelor, plăcintelor, prăjiturilor, la salate şi sufleuri cu mere. Sub formă de baton, se foloseşte în preparatele indiene şi marocane cu carne şi orez.
Susanul – cu un gust specific, asemănător celui de alune, seminţele de susan oferă minerale, antioxidanţi, vitamine şi calciu. Pentru combaterea anemiei, consumă de 2 ori pe zi o salată preparată dintr-un măr, o roşie şi 3 linguriţe de seminţe de susan. În bucătărie, pentru a le spori aroma, prăjeşte-le într-o tigaie, fără ulei, până capătă o nuanţă aurie. Sunt folosite în salate şi diverse produse de patiserie.
Anasonul – cu un gust puternic aromat, dulceag, în bucătărie se folosesc mai mult seminţele/fructele, deşi comestibile sunt şi tulpinile şi florile acestuia. Este folosit la aromatizarea siropurilor, prăjiturilor, biscuiţilor, etc.
Nucşoara – este un condiment destul de rar întrebuinţat la noi şi asta din cauza preţului destul de mare. Dar pe lângă întrebuinţările din gastronomie, nucşoara are şi proprietăţi de leac, astfel că este eficientă împotriva bacteriilor, are proprietăţi antidepresive, stimulează circulaţia sângelui fiind ideală în stările gripale. Se foloseşte atât la preparatele sărate, cât şi în cele dulci. Italienii o folosesc pentru a condimenta cârnăciorii mortadella, arabii pentru a parfuma carnea de miel, iar olandezii în piureurile de legume. Bineînţeles că este folosită în întreaga lume într-o gamă largă de preparate.
Curcuma – este folosită nu doar ca mirodenie, ci şi ca medicament pentru afecţiunile digestive şi ca substanţă antiseptic de uz extern. Este folosită adesea ca un înlocuitor mai ieftin al şofranului, cu un miros înţepător, acrişor şi aromată cu un parfum de portocală şi ghimbir. În bucătărie este folosită în special pentru a condimenta orezul şi preparatele pe bază de pui, pentru a condimenta curry, mâncăruri cărora le conferă o culoare galbenă, dar nu ca aceea conferită de şofran.
Şofranul – un condiment extreme de delicat şi scump în acelaşi timp. Are acţiune benefică asupra inimii şi aparatului respirator, fiind un antioxidant natural. Se utilizează la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe bază de orez. În Italia este indispensabil pentru prepararea risotto-ului, în Spania, pentru paella, iar arabii îl folosesc la aromatizarea preparatelor din carne de miel, pui sau orez.
Cuişoarele – consumate cu regularitate, întăresc sistemul imunitar, ajută digestia, combat durerile de stomac şi previn balonarea. Au efecte antiinflamatorii şi antioxidante şi sunt surse naturale de acizi graşi esenţiali, vitamina C, calciu, magneziu. Cu un parfum intens, aromă caldă şi gust picant, cel mai adesea sunt folosite întregi sau sub formă de pudră, la prepararea prăjiturilor cu fructe, la marinarea cărnii, aromatizarea vinului şi a ceaiului. Mai pot fi servite cu legume proaspete sau murate.
Citeşte şi: