Dacă te-ai săturat și tu, la fel ca mine, ca mai mereu să nu-ți iasă somonul așa cum îți doreai, ai venit unde trebuie. Pentru că am reușit să găsesc rețeta și modalitatea de a preparar cel mai bun somon. Pot spune acum că am ajuns să fiu chiar expertă în prepararea acestui tip de pește.
Somonul este unul dintre cele mai bune alimente în lupta cu kilogramele în plus pentru că are grăsimi antiinflamatoare, proteine care ajută la funcționarea metabolismului și vitamine din complexul B. S-a dovedit însă în timp că nu este un pește atât de ușor de gătit precum pare la prima vedere. Adică, ne-am obișnuit să-l aruncăm pe grătar, să punem puțină sare și piper și gata. Ei bine, o rețetă reușită cu somon este la cuptor, când vei obține o carne suculentă și gustoasă. Și ai să vezi de ce.
Cum să faci somonul la cuptor (va ieși perfect de fiecare dată)
- Încinge cuptorul la 400 de grade Celsius.
- Unge cu puțin ulei o bucată de hârtie de copt.
- Tamponează bucata de pește cu un șervet de hârtie și pune-l cu pielea în jos. Asezonează cu sare și piper.
- Lasă la cuptor până când devine opac în centru, adică nu mai mult 10-12 minute.
Nu ești sigură cât să lași fileurile de somon în cuptor? O regulă a unui chef spune că ar fi bine să-l lăsăm cam 4-6 minute pentru fiecare centimetru de somon. Dar, eu vă spun că 4 minute poate fi lăsat pentr cei care preferă să-l mănânce mai crud pe margini, iar 6 minute pentru a se pătrunde cât de cât.Peștele ar trebui să fie ușor translucid și roz în mijloc. Dacă vezi o substanță albă din pește înseamnă că este prea făcut. Nu te îngrijora, este inofensiv. Este proteina (albumina) care se coagulează“.
Timpul pe care eu l-am oferit, de 10-12 minute este perfect pentru a obține un somon moale, gustos care nu este o bucatăde carne uscată. În acest timp, eu am obșinutde fiecare un somon pe gustul meu. Poți adapta timpul în funcție de cât de bine îl vrei făcut.
De ce e bine să gătim somonul la cuptor?
Fileurile de pește se potrivesc cel mai bine cu această căldură uscată. Plus că nu ai grija de a-l întoarce de pe o parte pe alta pe grătar. Cât stă la cuptor la temperatura potrivită, poți face altceva. Ca să nu mai zic, faptul că dacă-l coci la cuptor nu ai nevoie de ulei și poți pune în același vas cu peștele și niște legume sau catofi date prin grăsime și sare.
Sugestia mea de cină: file de somon la grătar, cu ceapă tocată mare, sparanghel cu sare, piper, rozmarin și zeamă de lămâie.
Zaina