Postul… O perioadă care ar trebui să fie de purificare penrru fiecare dintre noi. Despre ce înseamnă Postul, despre cum ar trebui să ne comportăm şi ce să consumăm în această perioadă, am stat de vorbă cu nutiţionistul Alina Stoica, colaboratorul site-ului Zaina. Urmăriți toate sfaturile nutriționistului în materialul video.
”Postul ar trebui să reprezinte o purificare a noastră ,astfel încât să restabilim o armonie între minte, trup şi suflet. În realitate, postul debutează cu o frustrare maximă la multe persoane, fără a generaliza, mulţi privesc postul ca pe o înfrânare, ca pe o limitare a accesului la diferite categorii de alimente şi atât.
Există diverse produse de patiserie şi cofetărie de post, dar care, prin conţinutul lor, sunt incompatibile cu structura noastră metabolică. Putem da ca exemplu, făina albă, zahărul alb, margarina, care nu sunt benefice şi nu ne vor ajuta în acest proces de purificare, deoarece blochează organismul prin aportul mare de toxine pe care îl oferă şi astfel nu vom avea nici trup şi minte sănătoase, sau suflet împăcat. Este important să privim postul ca pe o binecuvântare pe care trebuie să o primim vis a vis de sănătatea noastră.“, explică Alina Stoica.
Ea spune că dacă este post, în meniul zilnic să existe o varietate de alimente cât mai colorate. „Monotonia alimentară este distructivă. Pe timpul postului e bine să nu consumăm numai cartofi, pâine, margarină sau pateuri vegetale. Aşa nu vom reuşi să aducem şi vitalizare organismului nostru, ci dimpotrivă. Putem în schimb să profităm de o mare varietate de produse naturale : vinete, dovlecei, varză, ciuperci, linte, năut, hrişcă, mei, quinoa, pe care le putem pregăti în orice combinaţii. Musaca de vinete la cuptor, legume trase la tigaie sau gătite la abur, dovlecei cu sos de roşii, diverse creme sau salate, în care să adăugăm valeriană, rucola, avocado. Şi pentru un gust diferit la fiecare masă, putem adăuga rodie, nuci, seminţe, caju, migdale. Astfel vom oferi organismului zi de zi, un meniu cu o culoare şi textură diferită. Consider că lăcomia este boala secolului şi va fi o lungă perioadă de timp. Credem că bogăţia de pe masă, reprezintă bogăţia sufletească. Realitatea o reprezintă de fapt fuga noastră de sine şi găsirea unor soluţii externe pentru a obţine un echilibru. Acest echilibru este de fapt unul indus.“
Ca o concluzie, trebuie să excludem total din alimentaţie produsele cu factor de risc, care se află în vârful piramidei alimentare.
Citește și: