Ne-am obișnuit ca atunci când ne relaxăm în fața televizorului, avem o conversație la telefon sau pur și simplu am făcut o pauză de lucru să ronțăim ceva. Nu este neapărat rău, mai ales că și nutriționiștii ne recomandă două gustări pe zi. Problemele apar atunci când gustările sunt unele nesănătoase.
Nutriționiștii ne recomandă două gustări pe zi, cu condiția ca acestea să fie pline de fibre, proteine și vitamine. Altfel riscăm dezechilibre nutriționale și alimentare sau acumularea de kilograme. „Dacă gustarea pe care o luăm este bogată în proteine și are un conșinut bogat nutrițional senzația de sațietate este mult mai mare decât atunci când am consuma produse bogate în grăsimi și carbohidrați. Astfel, în loc de merdenele, pateuri și sucuri carbogazoase, recomand nuci, alune, migdale, brânzeturi sau iaurturi“, spune Mihaela Pondrea, medic specialist diabet, nutriție și bolimetabolice.
Dacă mâncăm la intervale regulate, secreția de insulină se va afla în limite normale, iar senzația de foame, cea care pune în pericol silueta, dispare. Medicul nutriționist spune că gustările dintre mese ne împiedică să mâncăm mult la următoarea masă. „Există unele studii care demonstrează că gustările luate între mesele principale ar avea ca efect reducerea conținutului caloric al mesei următoare și chiar scăderea nivelului de grăsimi din sânge și a tensiunii arteriale“.
Iată ce gustări între mesele principale ne recomandă medicul nutriționist Mihaela Pondrea:
Fructe proaspete – 6 gustări care ne alungă foamea. Sfatul nutriționistului
Poate ți s-a făcut poftă de ceva dulce. De ce să nu încerci atunci un fruct de sezon? Este vremea merelor, perelor, prunelor, strugurilor și gutuilor. Ele conține foarte multe fibre, vitaminele A și C și minerale care pot fi de ajutor în prevenirea diabetului zaharat de tip 2, a bolilor de inimă și chiar a cabecrului. Pentru că fructele conșin fructoză, iar unele o fac char în cantități mari, este suficient să mănânci la gustare un măr sau o pară, sau un ciorchine mic de strugure, pentru a evita acumularea de kilograme.
Oleaginoase – 6 gustări care ne alungă foamea. Sfatul nutriționistului
Fructele oleaginoase crude sunt foarte bogate în aminoacizi Omega-3. Astfel, alunele, nucile, migdalele, caju și fisticul reduc colesterolul „rău“ (LDL) și îl cresc pe cel „bun“ (HDL). Conțin proteine vegetale, dar conținutul caloric este foarte ridicat. Așa că medicul nutriționist nu recomandă mai mult de un pumn de fructe oleaginoase la o gustare.
Iaurt – 6 gustări care ne alungă foamea. Sfatul nutriționistului
Iaurtul este o excelentă sursă de proteine, necesară pentru refacerea nivelului de energie. El poate suprima apetitul, dacă este consumat între mese, ca gustare. Iaurtul conține calciu și substanțe probiotice foarte bune pentru digestie. Studii recente demonstrează că iaurtul, introdus în dietă, poate ajuta la accelerarea metabolismului și la scăderea în greutate. Îl poți consuma cu fructe sau oleaginoase.
Semințe – 6 gustări care ne alungă foamea. Sfatul nutriționistului
Medicul nutriționist ne recomandă drept gustare semințe de in, de susan, de mac, de floarea-soarelui și de dovleac. Ele conșin fibre și grăsimi sănătoase care mențin echilibrul între colesterolul „rău“ și cel „bun“. De asemenea, medicuo ne recomandă să leconsumă crude, fără sare, pentru că altfel „ele își pierd din aportul nutrițional, iar sarea prea multă poate afecta sistemul cardio-vascular“.
Legume crude – 6 gustări care ne alungă foamea. Sfatul nutriționistului
Și legumele crude sunt o varitnă sănătoasă de „ronțăieli“ între mese. Morcovii, țelina, ardeii, roșiile și castraveții sunt foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea accelerează metabolismul și reduc apetitul.
Fulgi de ovăz – 6 gustări care ne alungă foamea. Sfatul nutriționistului
Fulgii de ovăz sunt foarte bogați în fibre și sunt foarte sățioși. Stimulează digestia, accelerează procesul de ardere a grăsimilor, scad colesterolul „rău“ și tensiunea arterială și țin sub control glicemia și reduc apetitul. Pentru a mări efectul de sațietate, poți mânca între mese un terci de ovăz, peste care presari pudră de scorțișoară sau adaugi câteva fructe.
Citește și: