Consumul câtorva legume în stare proaspătă are efecte surprinzătoare asupra sănătății. Aceste alimente crude te vor uimi, datorită beneficiilor și proprietăților pe care le au. Ideal ar fi să le incluzi în alimentația ta zilnică.
Broccoli
Suntem siguri că mama ta ți-a sugerat să mănânci broccoli atunci când erai mic. Dar poate nu ți-a spus să-l mănânci crud decât fiert. Broccoli conține cantități mari de sulforafan, un compus fitochimic care distruge bacteriile și ajută la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a inflamațiilor, dar și a depresiei. Un studiu din 2008, publicat în Journal of Agricultural Food and Chemistry, arată că organismul nostru absoarbe sulforafanul din broccoli atunci când este consumat în stare proaspătă. Un alt studiu, realizat în 2009, spune că această legumă, gătită în diverse moduri, prin fierbere sau prăjit pierde cantitatea de vitamina C din structura sa.
Dacă nu te poți împăca cu ideea de a consuma broccoli crud, atunci încearcă să-l fierbi la aburi, fiind cea mai sănătoasă metodă de preparare.
Ceapa
Consumul cepei aduce cu sine numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru cei care luptă împotriva cancerului, datorită concentrațiilor ridicate de flavonoit și fitochimicale. Atunci când este consumată crudă, ceapa maximizează proprietățile de combatere a cancerului, spune Ashley Walter, nutriționist și bucătar. Gătitul reduce aceste proprietăți.
Mai mult, cheap face parts din familia legumelor ”Allium”, ceea ce înseamnă că ea conține agenți antiplachetari, care previn apariția bolilor cardiovasculare. Un studiu din 2012, a constatat că, atunci când ceapa a fost încălzită într-un cuptor cu microunde, toate proprietățile sale, care mențin sub control apariția bolilor, au dispărut în 30 de minute.
Usturoiul
Ca și ceapa, usturoiul face parte din familia legumelor ”Allium”, iar pierderea proprietăților care luptă împotriva apariției bolilor cardiovasculare este realizată sub influența căldurii. Un studiu realizat în 2007 a constatat că încălzirea usturoiului la 200ºC, timp de șase minute a suprimat complet proprietățile antiplachetare. Usturoiul fiert timp de 20 de minute suprimă complet activitatea antibacteriană și supus căldurii din cuptorul cu microunde, distruge 100% proprietățile care luptă împotriva apariției cancerului.
Afinele
Probabil cunoști că afinile sunt benefice pentru alimentație. Dar știi cât de sănătoase sunt? Afinele conțin o serie de antioxidanți, mai mulți decât în alte fructe, datorită cantității de polifenoli. Consumul acestor în stare crudă va asigura numărul necesar de proprietăți de care are nevoie organismul tău. Prelucrarea afinelor, prin coacere, scade nivelul cantității de polifenoli – sursa naturală de antioxidanți.
Ardeiul roșu
Ardeii prăjiți sunt o delicatesă, însă nu vin la pachet și cu beneficii pentru sănătatea ta. Ardeiul roșu este o sursă importantă de vitamina C, iar prin preparare, aceasta se va pierde.
Varza Kale
O legumă cruciferă care conține calciu, compuși numiți glucozinolați. Varza Kale funcţionează ca antiinflamator datorită conţinutului de omega-3 şi acizi graşi, esenţiali în lupta împotriva artritei reumatoide, a astmului sau a bolilor autoimune. Varza Kale conţine mai mult calciu decât laptele.
Prepararea acesteia, inactivează proprietățile pe care le are, iar varza ta gătită nu îți va oferi aceleași beneficii pentru sănătate.
Sfecla roșie
Surprinzător, însă poți consuma sfecla roșie și crudă. În această stare este mult mai sănătoasă, întrucât conține un conținut ridicat de fibre, vitamina B9, vitamina C și mangan.
În timpul fierberii, sfecla roție pierde 25% dinproprietățile sale. Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile acestei legume o poți rade și în combinație cu alte legume îți poți face o salată sănătoasă la tine acasă.
Ananasul
Ananasul la grătar sau cel fiert te poate lipsi de numeroasele beneficii pentru sănătatea ta. Un studiu din 2010 a constatat că sucul de ananas are proprietăți antiinflamatorii și reduce neoplazia coloanei (o creștere anormală a țesutului). Consumul ananasului crud îi va ajuta pe cei care au suferit intervenții chirurgicale să își revină într-un timp record.
Citește și: