M-am gândit să scriu acest articol după ce am văzut ce mănâncă într-o zi nepotul meu de 4 ani. E adevărat că părinții lui au grijă să-i dea să mănânce sănătos, legume și fructe și tot felul de preparate de casă. M-am gândit însă că un astfel de articol ar veni în ajutor acelor părinți care vor să le ofere copiilor lor o alimentație sănătoasă și potrivită vârstei lor.
Ne poți spune și tu care sunt ideile tale pentru un meniu sănătos pentru copilul tău, lăsând un comentariu la acest material. Cele mai interesante sugestii le vom aduna într-un material despre nutriția sănătoasă la copii, realizat împreună cu colaboratorul nostru, nutriționista Alina Stoica.
Așadar, nepotul meu Matei are patru ani și a fost obișnuit să mănânce multe fructe și legume, în general bio, având în vedere că părinții lui au diverse rude pe la țară. Pentru mama lui, a fost o adevărată preocupare, dar și distracție ca toate legumele și fructele să fie prezentate copilului, învățându-l de unde provine fiecare. Părinții l-au dus la țară la bunici, la diverse ferme de animale și grădini, iar culesul legumelor este pentru Matei o îndeletnicire foarte distractivă, mai ales pe timpul verii și al toamnei.
A fost alăptat exclusivde la sân până la vârsta de 6 luni și jumătate când a început diversificarea. Alăptarea a continuat însă până la vârsta de 21 de luni. Avocado a fost primul fruct cu care a făcut cunoștință, apoi diverse legume. Apoi, au introdus fructele, ceva carne, ouă, ovăz și quinoa. Matei nu prea tolerează produsele lactate, așa că din când în când mama lui îi mai pregătește lapte de caju sau de soia.
Am să-ți prezint mai jos o zi obișnuită a ceea ce mănâncă Matei. Nu-și termină el întotdeauna ce este în farfurie, dar primește masa pe feluri de mâncare. Și întotdeauna primește și apă.
Micul dejun
La micul dejun mănâncă ce mănâncă și părinții lui, în plus câte ceva din ce-i place. Câteodată îi pregătește un terci de ovăz, peste care presară puține semințe de in măcinate, scorțișoară și puține fructe – preferatele lui sunt rodia și afinele. Apoi, poate mânca o brioșă mică făcută în casă, din ouă, din care se elimină brânza (îți dau rețeta mai jos). Uneori, în familia lor se fac mai multe astfel de brioșe, așa că sunt înghețate, și apoi dezghețate pentru a fi consumate imediat.
Ingrediente pentru brioșe din ou (4 brioșe)
- 4 ouă
- 1 ardei gras roșu tocat
- ½ jumătate dintr-o ceapătocată
- puțină brânză, opțional
- 3 roșii urcate tocate
- 3 lingurițe busuioc tocat
- ¼ linguriță boia dulce
- ¼ linguriță sare de mare
- ½ linguriță ulei de cocos (pentu a unge formele de brioșă)
- Încinge cuptorul
- Amestecă toate ingredientele într-un vas mare
- Toarnă în formele de brioșă, după ce le-ai uns cu ulei
- Lasă la copt 10-14 minute sau până devin aurii
- Lasă-le să se răcească cel puțin 5 minute și apoi le poți servi
Gustarea nr.1
De obicei, este formată din ce a rămas la micul dejun. Câteodată, acestea i se dau însoțite de o clătită din hrișcă. Înlocuiește făina obișnuită cu cea de hrișcă, mai poți pune un ou în plus și puțin piure de banană în loc de miere și îți va ieși o clătită americană, mai groasă.
Prânzul
În una din zile, Matei a primit în farfurie, la prânz, legume făcute la abur, un tip de fasole care-i place lui(mung) și paste. Apoi, niște fructe. Dacă nu se satură, mai cere piure de avocado sau de banane.
Gustarea nr.2
Matei primește a doua gustare după somnul de prânz. Atunci mănâncă ori o brioșă din zucchini și banane (ai rețeta mai jos) și fructe (vara, pepenele este favoritul lui, iar toamna îi plac perele și merele). De curând, am observat că îi place să mănânce fructe de goji uscate și hidratate.
Ingredinte pentru brioșe din zucchini și banane
- 1½ cană făină de ovăz
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță praf de copt
- ½ linguriță sare de mare
- 2 ouă
- ½ cană suc de mere
- 1 banană coaptă, zdrobită
- 1 cană zucchini răzuit și scurs bine de apă
- ⅓ cană unt sau ulei de cocos, topit
- Încinge cuptorul
- Pune ingredientele uscate într-un bol și amestecă-le.
- Într-un vas separat, amestecă ingredientele umede. Toarnă încet ingredientele uscate peste cele umede și amestecă.
- Unge formele de brioșe cu uleiul de cocos. Umple fiecare formă pe trei sferturi. Pune-le în cuptor și lasă-le să se coacă 10-12 minute.
- Dacă îți rămân, le poți băga la congelator.
Cină
Pentru cină, Matei mănâncă exact ce mănâncă și părinții lui. De exemplu, într-o seară mama lui a pregătit somon la grătar, quinoa, varză roșie sotată și kale sotată în ulei de măsline, iar la desert, zmeură și rodie.