Anul trecut, mama mea a fost diagnosticată cu cancer la ficat, în stadiu avansat. Au urmat luni de zile de tratament intens, și trecând împreună cu ea prin acest proces, am învățat foarte multe de la ea. Deși să te afli în fața morții este absolut înfricoșător, odată cu asta vine oportunitatea de a trăi diferit.
Am vorbit deseori despre cât de prețioasă este viața și despre cum niciodată nu știm când brusc ne putem afla în fața a numai câteva zile rămase pentru noi și cei pe care îi iubim.
Într-una din aceste conversații, i-am adresat mamei o întrebare simplă: Ce ar regreta cel mai mult dacp nu supraviețuiește bolii? Răspunsul pe care mi l-a dat mi-a schimbat viața și m-a inspirat să întreb același lucru alți membri ai familiei, prieteni și colegi.Am început să întreb oamenii ce ar regreta mai mult dacă s-ar afla în fața morții, și ceea ce am aflat m-a făcut să trăiesc altfel. Mai curajos.
Se pare că moartea însăși ne oferă cea mai clară hartă a modului în care să ne trăim viața – o viață în care muncim mai puțin, iubim mai mult și suntem noi înșine. Iată cele mai des întâlnite regrete ale oamenilor și cum ai putea evita tu să le ai.
„Nu am dus o viață autentică“
Este ușor să lăsăm prioritățile și valorile altor oameni să ne ghideze și astfel să pierdem urma a ceea ce suntem cu adevărat și a propriilor nevoi și vise. Și odată ce punem pe primul loc nevoile și opiniile altora, trăim pentru ei, nu pentru noi.
Este foarte important să facem o pauză, să trăim prezentul și să ne gândim la „de ce-ul“ din spatele acțiunilor noastre. Mă duce această acțiune pe un drum către persoana cu carea vreau să fiu și viața pe care vreau să o trăiesc? Dacă răspunsul este nu, atunci trage aer în piept și reajustează, chiar dacă asta înseamnă să faci schimbări importante. Nu vrei să regreți faptul că nu-ți trăiești viața așa cum ești tu cu adevărat. Așa cum mi-a spus tatăl meu, psiholog timp de 30 de ani, „Oamenii regretă întotdeauna lucrurile pe care nu le-au făcut mai mult decât pe cele pe care le-au făcut“
„Nu mi-am apreciat sănătatea“
Un organism sănătos este o binecuvântare, dar deseori uităm să apreciem asta, și în loc de asta pierdem vremea și energia obsedați de modul în care arătăm. Mulți oameni cu care am vorbit, au recunoscut că nu au fost recunoscători pentru organismul lor sau nu au profitat de starea de sănătate pentru a face lucruri care să-i facă să se simtă în viață: drumeții pe munte, dans, alergare sau pur și simplă să iasă la plimbare. Iubește-ți corpul și apreciază-ți sănătatea în timp ce poți face lucruri care să-ți îmbunătățească starea de sănătate în fiecare zi.
„N-am fost fericit“
Fericirea este o alegere, una la care trebuie să muncim din greu. Mama spunea: „pentru mine, să fac față cancerului – ceea ce pentru mulți este o condamnare la moarte – și să am o experiență aproape letală pe masa de operație cu ani în urmă – a fost să-mi dau seama cât de nefolositoare sunt grijile. Moartea m-a învățat atât de mult despre faptul că podeaua este sau nu curată sau dacă fac totul așa cum trebuie. Acum, fac ca fiecare zi să conteze, profit de viață.“
Încearcă să nu te străduiești pentru lucruri banale. În loc de asta, practică iertarea, recunoștința și gândirea prezentă – te va duce departe. Iar dacă ai nevoie de ajutor, atunci constientizează asta și cere-l. Stigmatele din jurul depresiei și problemele mentale ne fac de prea multe ori să mi fim fericiți așa cum merităm.
„Nu mi-am exprimat punctul de vedere“
Societatea ne învață deseori să nu spunem ce gândim ca să ne înțelegem bine, să nu fie probleme. Totuși, încercând să nu facem valuri, riscăm să ne piredem vocea. Supărărarea și resentimentele apar deseori, ceea ce ne poate îmbolnăvi în final. Mulți dintre cei cu care am vorbit și care au dat nas în nas cu moartea mi-au spus lucrul acesta. Apoi, fiind confruntați cu propria mortalitate, au realizat că nu avem decât o singură șansă să trăim viața pe care o avem acum. dacă nu luăm poziție pentru nimic, înseamnă că nu ne punem amprenta pe mare lucru.
„N-am ținut legătura cu cei cu care am vrut“
Viața ne ia pe sus, cu toate problemele ei, ceea ce înseamnă că întrerupem legătura cu oamenii care contează pentru noi. Nu numai că este vorba de un mare regret, dar este contraproductiv. Studiile arată că relațiile sociale pozitive ne fac mai fericiți și mai productivi. Pe de altă parte, să ne agățăm de o relație toxică este total nesănătos. Gândește-te la relațiile pe care le ai. Întreabă-te: mă încurajează sau mă trag în jos?
„Am muncit prea mult“
Ca antreprenor, știu că munca asiduă poate șterge experiențe importante din viețile noastre. Am pierdut atât de multe uitându-mă în monitoare și lucrând non-stop aproape în loc să fiu împreună cu cei dragi. Chiar și oamenii care-și iubesc jobul și îl prețuiesc și se bucură de el, deseori simt spre finalu vieții că au muncit prea mult. Își doresc să fi spus „nu, gata“ și chiar dacă ar fi avut bani mai puțini, ar fi avut timp mai mult să facă ceea ce conta pentru ei. Caută să găsești un echilibru între „trăiește ca să muncești“ și „muncește ca să trăiești“.
Viața este prețioasă. Trebuie să învățăm să facem schimbări pentru a trăi din plin și cu sens. Viața ta este povestea pe care o scrii. Hai să o luăm de coarne și să trăim curajos și cu intenție.
Un text scris de Luciana Mihai
Citește și: