Întotdeauna am fost atletică. Nu-mi amintesc vreo perioadă când să nu mă fi antrenat sau pregătit corpul pentru un anumit sport. Asta a continuat și în anii de facultate până în ziua de azi. Iar să-mi pun corpul în mișcare este o prioritate pentru mine. Îmi permite nu numai să caut să am un trup sănătos, ci și o sănătate mintală.
Deși antrenamentele mă mențineau într-o formă fizică grozavă, am dezvoltat în mod natural mușchi puternici de care am devenit foarte conștientă, mai ales în anii adolescenței. Eram împietrită de gândul de a avea ceea ce societatea îmi spunea că este „trupul ideal”. Pentru mine, „ideal” însemna picioare lungi și subșiri care apăreau pe copertele revistelor și pe panouri publicitare.
De un singur lucru nu am reușit să-mi dau seama, și anume că aproape toată lumea, chiar și cele cu „trup ideal”, erau neumulțumite și căutau altceva. Mereu visau la niște trăsături fizice pe care nu le aveau. Așa cum se întâmpla să le spun prietenelor mele că le invidiez, iar ele îmi răspundeau la fel, că mă invidiau. Mi-am dat seama că dorința mea pentru „un trup ideal” era numai despre modul în care apăream în fața altor oameni. Pe de altă parte, dorința mea pentru un trup sănătos însemna să investesc în mine și viitorul meu.
Pentru prima dată după mult timp, nu vreau să schimb nimic la trupul meu. Încerc doar să devin mai puternică și mai sănătoasă, și indiferent ce mușchi mi se dezvoltă pe acest parcurs, este binevenit. Iată câteva lucruri care m-au ajutat în această călătorie în care am învățat să-mi iubesc trupul.
Descoperă ura de sine interiorizată
Este important să-ți amintești că dezaprobarea trupului nu e a noastră, și s-ar putea să nu fie aflată vreodată. Femeile, în special, sunt condiționate, de la naștere încă, să se dezaprobe. Femeile sunt învățate că mai mic este mai bine, iar frumusețea este o prioritate. Asta se aplică nu numai aparenței fizice, dar și credințelor noastre. Lumea se așteaptă ca femeile să fie politicoase, tăcute și supuse, aproape cerându-și iertare pentru modul în care arată.
Îmi amintesc de diverse drumuri pe care le făceam în toaleta fetelor în gimnaziu și liceu, stând în fața unei oglinzi cu un grup de prietene, alegând fiecare lucruri care nu ne plăceau la corpul nostru. În multe feluri, nemulțumirea față de propriul trup a devenit un mod care unește femeile. Pentru a ne iubi trupul, trebuie să ne confruntăm cu aceste gânduri și să decoperim modalități de a schimba povestea din „cum arată trupul nostru” în „ce poate face trupul nostru”. Odată ce am identificat originea acestor sentimente de ură de sine, vor deveni mult mai ușor de eliminat.
Schimbă-ți perspectiva
Trupurile noastre sunt capabile dă facă lucruri de-a dreptul glorioase. Deși sunt o mare susținătoare a stabilirii unor scopuri pentru sănătatea noastră, cred și că trupurile noastre, așa cum sunt, sunt miraculoase. Pe cât de implicată eram în domeniul sportului și competiției, nu mi-am dat niciodată seama că având mușchi pe picioare, mai ales pe coapse, nu numai că mă ajutau să alerg, ci să alerg repede. Niciodată nu am încetat să realizez că fiecare moment pe care-l petrec în trupul meu extrem de abil este un imens privilegiu.
Într-o săptămână, corpul meu îmi permite să alerg 15 kilometri. Într-o altă zi, corpul meu are nevoie de odihnă și de o zi petrecută în pat. Am învățat să fiu recunoscătoare pentru ambele. Să-mi încep fiecare zi cu câteva respirații adânci și mișcări de stretching și experimentarea pe deplin a senzațiilor mi-au permis să construiesc fundația recunoștinței.
Concentrează-te pe lucrurile mărunte. Ar trebui să ne străduim să apreciem, chiar să sărbătorim cele mai simple acțiuni pe care corpul nostru ne permite să le facem.
Fii imaginea ta
Trăim într-o cultură care este obsedată de trupurile noastre și de modul în care arătăm. Astfel rămânem deconectați de la simțurile noastre. Suntem distrați și ne luptăm să ne potrivim perfect corpului nostru. Azi, mai mult decât oricând, ar trebui să ne exersăm abilitatea de a fi imaginea noastră, să ne reconectăm la simțuri și să ne dăm seama că dezvoltarea unei relații cu corpul nostru are nevoie de exercițiu.
Creează ceva cu mâinile tale. Ieși la alergat sau du-te la ore de dans. Sunt diverse activități pe care le putem introduce în rutina noastră zilnică care ne permit să întărim conexiunea cu noi înșine. Corpul nostru nu ar trebui să fie în mod constant criticat, ci sărbătorit, prețuit și păzit.
Un text de Nicoleta Tomescu