Oțetul de mere a ajuns să fie recunoscut și în spațiul online pentru proprietățile sale în curele de slăbire, dar și de detoxificare.
Poate că ai urmărit filmulețele Doctrului Oz, în care oțetul de mere este prezentat drept un ingredient care te ajută să scapi de kilogramele care îți dau bătăi de cap. În doar șapte zile, au pierdut 10 kilograme, spun unii respondenți, urmăriți de Doctorul Oz. Cum au reușit? Au consumat înainte de masă cocktailuri care conțineau oțet de mere.
Chiar dacă știm că aceste povești sună prea bine pentru a fi adevărate, suntem tentați să încercăm orice regim pentru a pierde în greutate, mai ales că este vorba de o metodă ieftină, naturală și fără a depune foarte mult efort.
Deci, ne poate ajuta oțetul de mere să slăbim?
Pentru început, oțetul de mere are proprietăți mult mai active în comparație cu celelalte tipuri de oțet. Ingredientul activ este acidul acetic. Majoritatea oțeturilor pe care le consumăm în mod obișnuit – oțetul alb, oțetul de vin roșu, oțetul balsamic sau oțetul de mere, conțin între 5 și 6 procente de acid acetic, deși oțetul de orez conține de la 2 la 4%.
Atunci când oamenii vorbesc despre beneficiile oțetului de mere asupra sănătății, ei vorbesc cu adevărat, de fapt, despre proprietățile miraculoase ale acidului acetic în dietă. Poți folosi orice tip de oțet în regimul pe care-l urmezi, însă aroma ușoară și dulce a oțetului de mere este mult mai plăcută atunci când este consumat în băuturi, lucru care i-a amplificat popularitatea. Mai mult, există mai multe tipuri de oțet de mere – organic, nefiltrat și nepasteurizat, care au devenit în timp un cult.
Ce spun studiile despre acest ingredient minune?
Deborah Murphy un dietetician din Chicago spune că cercetările științifice actuale privind beneficiile oțetului de mere privind pierderea în greutate sunt ”limitate”, chiar dacă există o serie de studii mici.
Mai multe studii pe animale au arătat că dozele de acid acetic păreau să suprime acumularea grăsimii. Este și cazul șoarecilor, care au fost hrăniți cu alimente bogate în grăsimi. Însă, cel mai mare studiu uman realizat în 2014 a numărat 154 de persoane obeze din Japonia, unii dintre ei au consumat o băutură ce conținea una sau două lingurițe de oțet de mere, alții și-au cotinuat regimul normal de viață.
După 12 săptămâni, cei care au consumat băutura ce conținea oțet de mere au slăbit între 2 și 4 kilograme și au redus indicele de masă corporală cu 0,4 puncte cu 0,7 puncte, comparativ cu cei care nu au urmat acest regim.
Care este rețeta?
Dacă dorești să urmezi o dietă pe bază de oțet de mere atunci specialiștii recomandă următoarea rețetă: 2 lingurițe (9 ml.) de oțet de mere și o linguriță (4,5 ml.) de miere, amestecate întru-n pahar de apă caldă. A se consuma o dată pe zi.
Oțetul de mere poate fi utilizat, de asemenea, și în prepararea bucatelor, cum ar fi în salate, legume la grătar sau chiar atunci când gătiți pește.
Citește și: