
Te-ai întrebat vreodată ce trucuri poți aplica pentru ca alimentele să-și păstreze conținutul de vitamine atât de important pentru fiecare organism? Este simplu, trebuie doar să te informezi puțin, iar noi suntem aici să îndeplinim această misiune. Nutriționista Alina Stoica a alcătuit o mică listă a trucurilor care te vor ajuta să te bucuri mai mult de prospețimea și gustul alimentelor.
- Spală legumele și fructele sub jetul de apă. Evită să le afunzi, pentru că unele vitamine se dizolvă în apă.
- Dacă nu este vizibil afectată coaja legumelor și a fructelor, nu o îndepărta – chiar și în cazul morcovilor, a păstârnacului sau a cartofilor. Cele mai multe vitamine și minerale se găsesc imediat sub coajă, nu în miez.
- Gătește legumele și fructele în cantități mici de apă, cu capacul pus. Sau, și mai bine, la aburi. Și nu face terci din ele; lasă-le al dente. Unele vitamine sunt sensibile la căldură, așa că încearcă să reduci cât mai mult timpul de procesare.
- Dacă trebuie să tai legumele înainte de a le găti, taie-le în bucăți cât mai mari. Cu cât sunt mai puține suprafețele expuse, cu atât se păstrează mai multe vitamine.
- Folosește apa rămasă de la fiertul legumelor pentru a pregăti supe sau sosuri. Poți chiar să o congelezi dacă nu ai nevoie de ea imediat.
- Mănâncă frecvent legume și fructe proaspete (negătite).
- La sfecla și varza roșie, adaugă puțin suc de lămâie în apa de gătit. Așa își vor menține culoarea roșie. Nu adăuga bicarbonat de sodiu, pentru că unele vitamine sunt sensibile la mediul alcalin.
- Nu lăsa laptele pe masă în sticle transparente. Riboflavina este sensibilă la lumină!
- Spală cât mai puțin boabele de cereale (cum ar fi orezul) înainte de a le găti, ca să nu „speli” și vitaminele.
Citește și: