Zahărul, cafeaua și alcoolul deshidratează organismul. Ne gândim acest lucru atunci când trece ziua și nu am apucat să bem nici măcar un pahar cu apă.
Nutriționista Alina Stoica ne sfătuiește să ținem cont de acest detaliu mai ales în timpul călătoriilor. Astfel, ne mărturisește aceasta ne putem asigura un nivel optim de hidratare, răcorindu-ne în același timp, consumând apă plată/ carbogazoasă, la care adăugam lămâie, mentă, soc, fructe sau legume proaspete (apă cu castravete sau apa cu fructe de padure este racoroasă și delicioasă).
De asemenea, infuziile de plante (reci sau calde) au un efect benefic asupra organismului, sunt plăcute la gust și, cu siguranță ne vor răcori în zilele călduroase.
- Incepeti ziua cu 500 ml apa plata dimineata, bauta cu inghitituri mici.
- Nu beti apa in timpul sau dupa masa deoarece apa rece solidifica grasimile continute in alimentele consumate.
- Nu inculdeti in aportul zilnic de lichide bauturile carbogazoase, consumul de alcool, cafea si smoothie-urile.
Asa cum propunem si incurajam un stil de viata personalizat adaptat la nevoile noastre individuale bineinteles ca si cantitatea de apa se raporteaza la greutate si se calculeaza dupa formula: greutatea individuala x 0,035; acesta fiind aportul de apa si ceai neindulcit la care se adauga apa consumata in timpul antrenamentelor sportive si in timpul expunerii la sauna.
Simptomele ce indica gradul de deshidratare la care trebuie sa fiti atenti sunt:
- urinare in cantitate mica
- modificarea urinei (culoare inchisa, miros specific)
- stare de oboseala
- dureri de cap
- stare de ameteala
- gura uscata
- senzatia de ochi uscati
- pofta de mancare nejustificata
- modificarea texturii pielii: lipsa de elasticitate, piele uscata, sensibila
Totodată, în sezonul cald este de evitat excesul de băuturi reci, cu adaos mare de gheata (caffe- frappe, suc cu gheata, ceai cu gheata) deoarece pot afecta tubul digestiv, blocând digestia, dar nici nu ne răcoresc mai mult decât bauturile aflate la temperatura ambianta. Valoarea nutritivă a acestor băuturi este redusă, în schimb aportul de zahăr și coloranți este foarte mare. Cu mic, cu mare, trebuie să bem câteva pahare de apă, de la trezire și până la culcare. Important este ce bem, dar mai ales cum bem.
Pentru a beneficia de proprietatile terapeutice ale apei trebuie să o bem cu înghițituri mici, în ritmul propriei respirații. La evaluările nutritionale, spune medicul nutriționist Alina Stoica, se observă adesea o deshidratare a organismului, chiar la persoane care au un aport de lichide corespunzător, cauza principală fiind modul în care este obținut acest aport (nu beți pe nerăsuflate).
Deshidratarea ne poate pune în pericol sănătatea (colesterolul creste in organismul deshidratat) și determină și o reducere a nivelului de energie.
Să ne bucurăm așadar de o sanatate a minții, trupului și a sufletului!