
Se vorbeşte despre faptul că fiecare anotimp are particularităţile lui şi anumite influenţe asupra organismului nostru. Este toamnă şi, cu siguranță, am vrea să ştim care sunt influenţele și schimbările pe care acest anotimp le aduce asupra organismului nostru. La această întrebare şi nu numai, ne-a răspuns Alina Stoica, medic nutriționist și colaboratoare a site-ului Zaina.
“Într-adevăr, în această perioadă trebuie să ne raportăm la alimentaţia sezonieră şi să privim puţin la nivelul structurii noastre celulare. Cum ne adaptăm organismul la schimbările de temperatură umiditate şi presiune? La o scădere mai mare de temperatură, punem o haină în plus pentru a nu simţi frigul. Însă, mai intervin foarte multe schimbări la nivel celular şi atunci este important ca alimentaţia să fie structurată pentru a preveni astfel de dezechilibre ce pot apărea. Acesta este şi contextul în care se dezvoltă deficienţe imunitare şi respiratorii la copii, cât şi la adulţi. Acestea apar în special toamna şi primăvara, când există aceste oscilaţii de temperatură şi umiditate. Este foarte important ca în acest sezon să consumăm alimente de culori, structuri şi forme diferite pentru a oferi organismului nutrienţii necesari pentru o bună funcţionare.
Mă refer în special la bogăţiile toamnei: prune, mere, struguri, pere, dovleacul care poate fi consumat copt sau cremă. Fiecare ingredient are are un rol terapeutic şi atunci este important ca meniul zilnic să conţină toţi macronutrienţii, proteine, glucide şi lipide, dar structurate în funcţie de nevoile individuale, raportate la vârstă, program de lucru şi activitate.
Este recomandat ca în această perioadă să consumăm alimente cu un conţinut mai mare de grăsimi, grăsimi sănătoase. Nicidecum gogoşi, merdenele şi brioşe. Introducem grăsimi din peşte gras, avocado, nuci, caju, migdale, alune de pădure crude, nesărate şi nepregătite termic. Aşa vom ţine sub control şi sebumul, această grăsime de protecţie de la nivelul pileii, evitând senzaţia de piele uscată şi lipsa de elasticitate. Se ştie că schimbările de temperatură afectează şi cel mai mare organ al nostru, pielea“, a precizat Alina.
Un meniu adecvat acestei perioade împărţit la cele 3 mese pe zi ar suna cam aşa:
Pentru micul dejun. Este foarte important să vizualizăm rolul acestuia în contextul în care acesta coordonează şi prima activitate din prima parte a zilei, concentrarea. Organul pe care îl folosim este creierul şi el trebuie susţinut prin aportul de alimente pe care îl avem.
Ca şi variante putem opta pentru avocado cu bruschete, pâine integrală, măsline, roşii, guacamole, seminţe şi rodie. Altă variantă poate consta în produse lactate, iaurt, sana, lapte bătut, chefir sau brânzeturi asociate cu legume. Putem consuma şi ouă fierte sau omletă, budincă de quinoa cu lapte şi migdale, fructe coapte sau proaspete sub formă de smoothie. Dacă mai simţim nevoia, la o oră şi jumătate după micul dejun, putem lua o gustare sub forma unui fruct de mărimea unei mingii de tenis, ca reper pentru cantitatea de fructe introdusă.
Pentru masa de prânz. Aici putem să alternăm produse pe bază din carne, peşte, lactate, cereale integrale sub formă de quinoa, paste integrale, pregătite cu legume sau sosuri din roşii, dar fără a le prăji. Peştele şi carnea pot fi pregătite la cuptor, abur sau pe grătar. Alături, putem servi salate, legume la cuptor sau sotate, piureuri. Acestea vor fi în cantitate dublă faţă de produsul de bază.
Pentru masa de seară. Aceasta poate fi reprezentată de supe, salate, soteuri de legume. Trebuie să fie o masă simplă şi uşoară bazată cât mai mult pe legume verzi care să susţină procesul de regenerare pe timpul nopţii. La finalul zilei trebuie să avem o bucurie şi o armonie între trup şi suflet creând o stare de energie pe care dorim să o regăsim zi de zi. Sunt foarte multe persoane care stau în permanenţă într-o stare de oboseală, dar nu fac nimic pentru a schimba ceva în regimul alimentar. Apelează la magazinele cu profil naturist pentru a găsi o soluţie şi nu văd că de fapt, soluţia este în ceea ce punem pe farfurie. Meniul zilei trebuie să ţină cont de activitatea personală şi să nu omitem hidratarea . Aportul de apă se calculează în funcţie de greutatea individuală ( greutatea înmulţită cu 0,04). Acesta este aportul de apă pe care să-l avem zilnic, consumând câte un pahar de apă din oră în oră pe toată durata zilei.
O reţetă simplă de smoothie pentru imunitate recomandată adulţilor dar şi copiilor.
Ingrediente:
Ananas, ghimbir, lime, caju, seminţe de cânepă. Punem ingredientele într-un blender împreună cu un pahar de apă, pentru varianta mai lichidă şi decorăm, după preferinţă cu frunze de mentă, busuioc sau fructe deshidratate.
Citește și: