Înotul este un antrenament foarte bun cardio, dar are și numeroase beneficii asupra sănătății. Poate că în ultima vreme ai neglijat astfel de antrenamente. Fie nu ai avut timp, fie ți-a fost teamă că clorina din apa de la bazin îți strică părul. Dar e timpul să schimbi o astfel de atitudine.
Înotul poate arde undeva între 200 și 800 de calorii pe oră, ceea ce îl face un rege al antrenamentelor de slăbit, împreună cu banda de alergare și aparatul de vâslit. Dacă nu te-am convins încă, atunci îți arătăm care sunt și cele 10 beneficii ale înotului pentru sănătate.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Poate fi considerat și antrenament cardio și de forță
Unul dintre cele mai mari beneficii este că nu va mai trebui să te hotărăști dacă azi vei face antrenament cardio sau de forțp. Când înoți, dacă nu te miști, te duci la fund (deci ești forțat să faci cardio), ceea ce înseamnă că nivelul bătăilor inimii pe minut va fi ridicat. Antrenaroul de înot și triatlon Earl Walton spune pentru shape.com că, de vreme ce apa este de 800 de ori mai densă decât aerul, mușchii trebuie să lupte cu rezistența constantă cât timp te afli în apă.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Este un antrenament cu impact scăzut
Este un sport care permite practicarea și de către atleții accidentați, menținându-i astfel în formă. „Poți înota cu o intensitate mare fără să te străduiești prea mult și să simți acest efort în toate încheieturile”, spune Walton. În comparație cu antrenamente de intensitate ridicată, poți avea un antrenament foarte solicitant într-o zi și să fii a doua zi în piscină, spune el. cercetările din International Journal of Sports Medicine arată că înotul este mai bun decât o zi pauză pentru a te recupera după un antrenament mai solicitant.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Este foarte recomandat pentru sănătatea plămânilor
Când ai fața sub apă, oxigenul este foarte valoros. În schimb, organismul se adaptează să folosească oxigenul mai eficient, spune Walton. În plus, învață cum să tragă mai mult aer curat cu fiecare respirație și să expire mai mult dioxid de carbon cu fiecare expirație. Un studiu din Indian Journal of Physiology and Pharmacology a scos la iveală faptul că înotătorii au un flux al respirației mai bun ( cantitatea de aer care intră și iese din plămâni în timpul stări de relaxare) în comparație cu alergătorii, acesta fiind un avantaj de luat în seamă. Asta duce la un ritm cardiac mai scăzut în perioada de pauză, o tensiune mai mică și, așa cum veți vedea mai încolo, la o performanță mai bună în timpul alergării.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Te face un alergător mai bun
Prin creșterea abilității de trage aer în piept și de a folosi oxigenul, înotul mărește anduranța în timpul alergatului, spune Walton. Este o veste bună dacă te gândești să participi la primul tău semi-maraton anul acesta. Asta înseamn ă că poți alerga mai repede cu fiecare kilometru fără să gâfâi. Într-un studiu din 2013 din Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports înotătorii care au avut o tehnică de respirație controlată și-au îmbunătățit performanța la alergare cu 6 procente după numai 12 sesiuni de înot. Înotul antrenează și mușchii fesieri și tendoanele, trunchiul și umerii – de care ai nevoie pentru o formă bună și performanță la alergare, spune Walton.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Oricine poate să o facă
Unul dintre cele mai bune beneficii ale înotului – este un sport total. Fie că te recuperezi după o accidentare, gravidă, proaspăt-mămică sau un competitor de performanță, înotul îți poate furniza un antrenament foarte bun (asta numai în cazul în care știi să înoți). Controlezi ritmul, intensitatea și ceea ce câștigi cu fiecare sesiune, spune el.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Reduce stresul
Exercițiile produc endorfine, iar ele fac minuni cu nivelul de stres, iar înotul în bazin îți poate schimba starea în bine, spune Walton. Aflat în apă, apa te invadează cu o serie de informații senzoriale, ajutându-te să obții o stare de calm, potrivit unui studiu publicat în Pain Research & Management. Cercetătorii au ajuns la concluzia să sesiunile repetate de înot ameliorează simptomele la pacienții care suferă de afecțiuni care au legătură cu stresul cronic.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Dă ceasul înapoi
Înotătorii obișnuiți au vârsta biologică cu 20 de ani mai mică decât o au în buletin, potrivit unui studiu al Universității din Indiana. Oamenii de știință spun că, chiar și până la vârsta de 70 de ani, înotul influențează tensiunea, nivelul de colesterol, sistemul cardiovascular, sistemul central nervos, funcționarea cognitivă, masa musculară și chimia sângelui.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Lucrează și mușchii care nu sunt folosiți în alte situații
„Nu stai la birou cu mâinile peste cap”, spune Walton. Dar când ești în piscină, mâinile sunt peste tot, ceea ce înseamnă că lucrezi zone neglijate altfel cum sunt mușciul rotund mare, deltoizii și mușchii trapezului, spune el, pe care nu îi lucrezi când mergi cu bicicleta sau faci treburi gospodărești/ De vreme ce înotul înseamnă să stai în echilibru și la suprafață în apă (când mâinile și picioarele se mișcă), înotul de atujă să dezvolți mușchii de stabilizare profundă în trunchi și zona lombară, pe care femeile deseori îi ignoră.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Te face mai deștept
Fluxul de sânge către creier crește cu până la 14 procente când oamenii se află în apă, potrivit unui studiu din Journal of Physiology. Cercetătorii cred că presiunea apei pe cavitatea toracică ar putea avea legătură cu asta, iar acum studiază de ce antrenamentele în apă îmbunătățesc fluxul sangvin către creier mai bine decât cele la sol.
10 beneficii ale înotului pentru sănătate – Te deschide către experiențe uimitoare
Poate vrei să participi la competiții de înot. Asta înseamnă că înotul la un nivel ridicat te poate ajuta să faci asta, spune Walton. „Înotul este o abilitate pe viață. Deschide ușile către o mulțime de situații plăcute”.
Citește și:
Ce exerciții cardio trebuie să faci pentru a scăpa de grăsimea abdominală. Sfatul antrenorului
Cum poți ameliora durerile de spate cu ajutorul exercițiilor
Exercițiile cardio îmbunătățesc metabolismul? Explicațiile antrenorului