Introducerea unor obiceiuri sănătoase în stilul de viață poate fi ușor copleșitor. Dar nu trebuie să faci o revizie generală a rutinei pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate. Uneori, să faci câteva mici schimbări este tot ce ai nevoie pentru a dormi mai bine, a fi mai puțin stresat și să ai un corp sănătos, potrivit Prevention.
Mănâncă mai multe proteine
Cercetările sugerează că adulții sub 65 de ani ar trebui să consume cam 0,8 grame de proteine la un kilogram corp pentru a-și menține starea de sănătate. După 65 de ani, cantitatea crește la 1-1,2 grame de proteine per kilogram corp.
În cadrul meselor, adaugă surse depriteine din alimente integrale. Și ne referim aici la ouă sau cereale de ovăz la micul dejun, la pește, tofu sau pui la prânz sau cină.
Acordă-ți timp pentru a te îngriji
Îngrijirea nu înseamnă numai rutina îngrijirii pielii sau masaj. Aceasta poate include activități care ajută la menținerea limitelor sănătoase. Uneori, poate fi vorba de a-ți vorbi cu blândețe și respect de sine, spun specialiștii.
Fă mai multă mișcare
Stabilește ce vrei să faci pentru a încorpora mai multă mișcare în rutina ta de fiecare zi – mai ales în zilele în care nu ai timp să mergi la sală.
„Un corp în mișcare rămâne în mișcare“, spune Alex Silver-Fagan, antrenor personal. „Când te ții de o asfel de rutină, există unele lucruri mici care contribuie la starea ta sănătate. Chiar dacă nu ai cum să faci un antrenament complet în timpul zilei, plimbările, urcatul scărilor, sau pur și simplu mișcarea constantă te ajută să te menții în formă“.
Rezervă-ți 30 de secunde pentru a respira
Pentru a-ți menține starea de sănătate trebuie ceva mai mult decât sport și alimentație corectă. Implică și momente de relaxare. Administrarea stării de stres poate ajuta la funcționarea sistemelor imunitar, digestiv și un somn liniștitor. Iar pentru asta nu ai nevoie de ore prelungite de yoga sau în cada de baie.
Bethany Lyons, instructor de yoga, spune că un simplu exercișiu de respirație eliberează tensiunea din organism. Pe parcursul a 30 de secunde, respiră adânc de cinci ori. Numără până la 5 și făo pauză la capătul inspirației, apoi numără până la 5 și fă o pazuă la capătul expirației“, spune ea. Pentru a beneficia și mai mult de o stare de bine, vizualizează respirația în orice vrei să creezi în acel moment și vizualizează cum scapi de orice sentiment sau gând neplăcut, spune instructorul.
Fă mișcări de stretching în fiecare dimineață
Chiar și ceva simplu precum stretching-ul poate face o diferență mare în starea ta generală de sănătate. „Stretching-ul este foarte important pentru că te poate menține sănătos, mobil și fără dureri timp îndelungat“, spune Vanessa Chu, antrenor de fitness.
Chu recomandă stretching timp de 10 minute imediat după ce ne-am trezit dimineața când corpul este de obicei amorțit după atâtea ore de imobilitate. Ea sugerează să ne întindem pe spate și să ne aducem genunchii la piept unde-i ținem așa pentru câteva secunde. Apoi, importantă este și întinderea brațelor, exercițiu pe care îl putem face 30 de secunde.
Petrece timp în aer liber în fiecare zi
Primăvara și vara sunt anotimpurile perfecte pentru a ieși în aer liber și pentru a face mai multă mișcare într-o zi obișnuită. Ieșirea în aer liber nu numai că-ți dă o stare de bine, dar te și menține în formă.
Potrivit unei cercetări a Peninsula College of Medicine and Dentristry, cei care au petrecut mai mult timp în aer liber s-au bucurat de antrenamente mai mult și chiar le-au repetat mai des decât participanții la studiu care au petrecut mai mult timp în interior.