Probabil că ai citit și tu despre beneficiile meditației și acum ai vrea să încerci. Dar de unde știi ce stil ți se potrivește? De unde știi ce trebuie să faci? „Meditația ar trebui să fie simplă“, spune Ana Maria Rusan, instructor de yoga. „Este despre descoperirea unui stil care este potrivit pentru tine. Fiecare stil are același scop: să-ți schimbe modul de gândire“
Dar nu toate stilurile se potrivesc oricui. „Este important să nu mergi la un curs doar pentru că le place prietenelor“, explică Ana Maria. „Trebuie să descoperi acel stil cu care rezonezi. Pentru a te ajuta să începi, îți voi spune câte ceva despre cele mai populare 5 stiluri de meditație, urmând ca tu să-l alegi pe cel potrivit pentru tine.“
Meditația ghidată
„Meditația ghidată este cea mai populară și unul dintre cele mai bune tipuri de meditație pentru începători pentru că solicită puțină pregătire și gândire“. Poate fi făcută în grup sau individual, și implică ghidarea de către un antrenor, ori folosirea unei înregistrări video sau audio. Ghidarea te menține pe o pistă și te conduce să vizualizezi – un proces unde tu generezi imagini mentale – pentru a recrea percepții senzoriale și sentimentul de relaxare.
Cum se face: YouTube și iTunes sunt două surse grozave de meditații ghidate gratis. Găsește un loc liniștit, pune căștile pe urechi și lasă-te ghidată către o stare liniștită și relaxată.
Respirație prin meditație
Acesta este un tip de meditație budistă care se concentrează pe mișcarea respirației în timp ce-ți calmezi mintea și-ți relaxezi corpul. „Când elimini dioxid de carbon, faci loc unei noi prana (respirație care-ți redă forța vieții) sau oxigenului. Este un minunat mod de a ne deschide unor noi tipare de gândire pentru a nu repeta încontinuu ameceleași emoții, sentimente și gânduri“
Cum se face: Găsește un loc confortabil, apoi parctică exercițiul respirației pe nas în timp ce ții pieptul și abdomenul nemișcate. Concentrează-te 10 minute. „Scopul acestei meditații este să-ți încetinești respirația și să încetinește ritmul minții“, spune Ana Maria.
Scanarea corpului prin meditație
Cea mai bună parte a acestei tehnici este că poate fi făcută în timp ce stai întinsă. „Așa poți scana diferite părți ale corpului, începând de obicei cu capul și terminând cu degetele de la picioare“. Practicată în mod frecvent, scanarea corpului prin meditație îți ajută mintea să se concentreze în timp ce-ți atrage atenția de la un loc la altul. „Ca începător, nu te-ai aștepta să faci asta de una singură pentru că ai putea fi strasă“, explică Ana Maria.
Cum se face: „Dacă ești începătoare, ai nevoie să fii condusă de un instructor sau de o înregistrare“. Întinde-te confortabil pe spate cu mâinile pe lângă corp. Apoi, în timp ce te concentrezi pe respirație, mută-ți atenția asupra corpului, pas cu pas.
Sunetul prin meditație
Practicarea acestei metode este un mod grozav de a reduce stresul și de a promova relaxarea. Fiecare sunet creează o vibrație într-o parte diferită a corpului care poate fi folosită ca punct de focalizare pentru meditația ta.
Cum se fac: Există mai multe metode, inclusiv concentrarea asupra zgomotelor din jurul tău sau ascultarea liniștii dintre fiecare zgomot. O altă metodă este să folosești o mantra – un sunet, cuvânt sau frază care se repetă. Alege una și repet-o timp de 15 minute în fiecare zi.
Mișcare prin meditație
Această metodă este grozavă pentru cei care mereu sunt în mișcare. „Te poți concentra pe o anumită mantra în timp ce mergi, o mișcare conștientă pe care o poți face în timp ce asculți muzică sau să potrivești mișcările tale unei mantra pe care o repeți și pe care te miști“, spune Ana Maria. „Mișcările repetitive sunt un mod drăguț de a ne reprograma memroia celulalră. Iar când adaugi și mișcare, adaugi de asemenea și un pic de fluiditate meditației tale. Este un mod grozav de a introduce și copiii în meditație.“
Cum se face: Este nevoie să găsești muzica potrivită și un loc unde să te poți mișca liber fără întreruperi sau pericole unde să te rănești sau să-i rănești pe alții. Închide ochii și mișcă-te într-un stil liber, lăsându-te condusă de muzică. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a face asta.
Citește și: