Există multe mituri legate de metabolism, cum ar fi să mănânci alimente iuți sau să bei apă pentru a-i mări viteza, dar nu este așa simplu. Știm că dacă mâncăm mai multe proteine, alimente sănătoase bogate în grăsimi și facem antrenamente în forță ne îmbunătățim metabolismul. Pentru a descoperi dacă alte forme de exerciții, cum ar fi cele cardio, sunt benefice l-am întrebat pe antrenorul Marius Păduraru, care ne-a explicat cum stă treaba de fapt.
Ce este metabolismul și cum funcționează el?
Metabolismul este un proces complex care se ocupă cu modul în care organismul tău produce energie din grăsime, proteine și carbohidrați și cum stochează energia. Când oamenii vorbesc despre metabolism, ei se referă de fapt la rata lor metabolică, iar când spun energie se referă la caloriile pe care le arzi într-o zi, spune Păduraru. Rata metabolică nu este același lucrur cu rata metabolică de odihnă, care reprezintă cantitatea minimă de calorii pe care organismul tău o păstrează pentru a funcțiile de bază, cum sunt respirația, care te țin în viață.
Fiecare dintre noi are o rată metabolică diferită care se bazează pe factori ca vârsta, cei genetici și nivelul de activitate. Cu cât produci mai multă energie, cu atât mai rapid va fi metabolismul. Cu cât produci mai puțină, și metabiolismul va fi mai încet.
Cum să-ți îmbunătățești metabolismul?
Multă lume vorbește despre îmbunătățirea metabolismului, dar ceea ce este cu adevărat important pentru îmbunătățirea ratei metabolice: cât de multe calorii/enrgie arzi într-o zi. Trei metode eficiente pentru a-ți îmbunătăți metabolismul cu rezultate bune pe termen lung sunt să mănânci grăsimi sănătoase, să mănânci proteine și să faci sport în forță. Consumul ridicat de grăsimi sănătoase îngreunează procesarea lor de către organism, și, ca rezultat, corpul va consuma mai multă energie (calorii). Prin creșterea cantității de proteine, organismul va trebui să muncească mai mult pentru a le digera și stoca.
Ridicarea de greutăți este una dintre cele mai bune metode de a construi masa musculară și în consecință de a îmbunătăți rata metabolică. Pentru că mușchiul este mai activ din punct de vedere metabolic decât grăsimea, cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât mai multe calorii vei arde într-o zi. „Este dificil să-ți mărești masa musculară. Pentru a face asta trebuie să te antrenezi foarte mult. Creșterea cantității de energie pe care organismul o arde ca rezultat al masei musculare este foarte importantă, dar cumva este mică. Pentru fiecare creștere de 1 kg în masa musculară, există o creștere de aproximativ 10 calorii arse pe zi“, spune Păduraru.