Nu este niciun secret că dieta este crucială pentru tot ce-ți propui în materie de fitness, fie că e vorba de arderea grăsimilor, de câștigare a masei musculare, sau ambele.Trebuie să tragi tare să-ți faci masă musculară, să scapi de grăsime, iar un plan de dietă este cheia pentru ambele scopuri.
Așa că hai să aflăm ce ar fi bine să mâncăm dacă ne-am propus să scăpăm de grăsime și să câștigăm masă musculară.
Alimentele sărace în carbohidrați ajută la arderea grăsimilor
„Lipsa carbohidraților, mai ales zaharurile, te poate ajuta să scapi de grăsime“, spune nutriționistul Daniel Apostol. El spune că atunci când este vorba de dietă, pierderea din cantitatea de grăsime nu se datorează exact alimentelor pe care le mănânci, ci mai ales nivelului corect de macronutrienți – proteine, grăsimi sănătoase, carbohidrați -, în timp ce se micșorează depozitul de glucoză din organism. „Glucoza este combustibilul preferat al organismului“, spune nutriționistul, iar carbohidrații se transformă în glucoză – zaharuri – în organism. Dacă mănânci mai puțini carbohidrați, organismul va primi o cantitate mai mică de zaharuri cu care să lucreze. Pentru a obșine energia de care ai nevoie, organismul va arde grăsimi în locul zaharurilor.
Proteinele te ajută să obții masă musculară
Nicio supriză. Daniel Apostol confirmă faptul că dacă vrei să obții masă musculară proteinele, fie că sunt de origine animală, fie vegetală, sunt cruciale. Și asta pentru că, spune el sunt alcătuite din aminoacizi, care sunt de ajutor după terminarea exercițiului sportiv, când fibrele musculare sunt epuizate.Cantitatea de proteine de care ai nevoie depinde de câțiva factori, spune Apostol, inclusiv de modul de exercițiu pe care îl faci (cardio, rezistență sau forță) și de durata acestuia.
Mai puțini carbohidrați, mai multe proteine
Dacă încerci și să scapi de grăsime dar și să obții masă musculară, consumă alimente care au multe proteine , dar sunt sărace în carbohidrați. Daniel Apostol punctează cele mai bune cinci alimente care nu ar trebui să-ți lipsească :
- batoane proteice
- brânzeturi
- carne de pește (dacă ești vegetarian sau vegan poți înlocui cu soia sau suplimentezi din alimentele bogate în proteine)
- tofu
- leguminoase (năut, linte, fasole), mazăre
Citește și: